Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.19

Tippek mind az 5 pénzügyi személyiségtípushoz. Te melyik vagy?

Magyarországon az egész pénzügyi kultúra elég kiforratlan még, sok a tabu. Ugyanakkor te is biztos azonnal fel tudsz sorolni legalább 5 olyan embert, akiről tudod, hogy hogyan viszonyul a pénzhez. Sokat hozunk ebből a hozzáállásból a családunkból, a közvetlen környezetünkből. Ez a hozzáállás az évek során alakul, változik, főleg, ha mi magunk is változtatni szeretnénk rajta. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk az anyagi helyzetünkből, ill. magunkból, először önmagunkat, a pénzügyi személyiségtípusunkat kell megismernünk. Ha már ismered magad, könnyebben, tudatosan tudsz változtatni a pénzügyi szokásaidon.

 

 

penzugyi-tanacsadas.jpg

 

 

A költekezők 

 

Neked csak a minőség számít, az ár csak másodlagos? Nem tervezel előre pénzügyileg, ha valami megtetszik, azt megveszed? Ha ezek igazak rád, akkor te egy költekező vagy. Aki ilyen típus, annak nem igazán vannak tartalékai. Két hasznos tippem van a költekezőknek:

 

- Próbálj meg csak annyit költeni, amennyit félre is tudsz egyúttal tenni, így tudsz tartalékot képezni.

 

- Mielőtt beruházol bármire is, hagyj magadnak egy hét gondolkodási időt, így rájöhetsz, hogy nincs is annyira szükséged a vágyott dologra.

 

A nagy fogyasztók

 

Ők a tipikus impulzusvásárlók. Meglátnak valamit, ami megtetszik nekik, és már meg is vették. Beérik a kevésbé márkás termékekkel is, de semmire sem tudnak nemet mondani. Két könnyű szabályt érdemes betartaniuk:

 

- Először fizess magadnak, azaz fizetéskor először tegyél félre, és csak ezután költs. Így tudsz tartalékot képezni.

 

- Számold ki, hogy amin megakadt a szemed, azt hány óra munkádért tudod megvenni. Hidd el, ez majd eltántorít pár vásárlástól.

 

Az adóssághalmozók

 

Ők azok, akik akkor is megveszik, amire szükségük van, ha éppen nincs egy forintjuk sem. Áruhitel, hitelkártya, személyi kölcsön, baráti hitel, mindegy… Nekik nagyon oda kell figyelniük! A két tippem számukra:

 

- Ha te is ilyen helyzetben vagy, kezdd el tételesen írni a bevételeidet és a kiadásaidat. Sok minden ki fog belőlük derülni, és könnyebb lesz előre tervezni.

 

- Mindenképp érdemes egy pénzügyi tanácsadót felkeresni, vagy legalább egy online gyorstalpalót elvégezni pénzügyi témában. Olvasd el Szendrei Ádám cikkét a pénzügyi tanácsadókról és pénzügyi tanácsadásokról, garantáltan képbe kerülsz majd, hogy merre tovább.

 

A megtakarítók

 

Ők azok, akik túlzásba viszik a takarékosságot, és már alapvető szolgáltatásokat, termékeket sem vásárolnak meg, amikre valóban szükségük lenne. Nekik javaslom, hogy készítsenek egy stratégiát, akár egy pénzügyi tanácsadás keretein belül is. Garantáltan javulni fog az életminőségük, miközben továbbra is megtakaríthatnak, az észszerűség határait betartva.

 

A befektetők

 

A legtudatosabbak. Akik már gyakorlatilag minden hibát kiküszöböltek az előző 4 típus hibái közül. Ez lehet a végcél. Ehhez érdemes sokat olvasni, tanulni, pénzügyi tanácsadáson részt venni, és alkalmazni minden tanultat. Hajrá!