Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.30

Tetőről fújt le a szél egy embert

Az országot sújtó szélviharban súlyos sérülést szenvedett egy fiatalember vasárnap délután a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyes határában. A Sóskúti-halastó közelében lévő melléképület tetején a hullámlemezt megrongálta a szél. A fiatalember megpróbálta helyreállítani, ám eközben a szél egy körülbelül 30 négyzetméteres darabot feltépett a hullámlemezből, és azzal együtt 10-15 métert zuhant a szomszédos udvarba. A mentők súlyos sérüléssel szállították kórházba. A helyszínre a kunhegyesi önkormányzati tűzoltók vonultak - írta a Lánglovagok.hu.

 

balaton-viharkar-1.jpg

(Viharkárok Siófokon. Fotók: Siófok HTP - BM OKF Médiaszerver)

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több mérőállomásán mértek 120 kilométer/óránál nagyobb szélerősséget.
A meteorológiai szolgálat vasárnap délután Facebook-oldalán azt írta: a Nárciszra keresztelt viharban a legerősebb széllökéseket a Balatonnál regisztrálták: Siófokon 131, Balatonőszödön 126 kilométer/órát mértek. Szintén 126 kilométer/órás szélerősséget rögzítettek Kab-hegyen.


A fővárosban Budapesten, a János-hegyen 122 kilométer/órás széllökést is mértek.
Az ötödik a legerősebb széllökések sorában 121 kilométer/óra, amelyet Fonyódon rögzítettek.
Ezen felül a meteorológiai szolgálat mérőállomási közül délután 3 óráig nagyjából húszon regisztráltak 100, és körülbelül ötvenen 90 kilométer/órát meghaladó széllökéseket.
Hétfőn napközben nagyobb eséllyel már csak az Észak-Dunántúlon lehetnek 70-80 kilométer/óra körüli széllökések. MTI

 

balaton-viharkar-2.jpg

 

A legtöbb kárt a Balatonnál okozta a vihar, ahol három lakóházat is meg kellett szabadítani a kidőlt fák súlya alól az egységeknek. Balatonföldváron a vasúti sínekre dőlt fát darabolták le a balatonboglári tűzoltók.
Siófok, Mészöly Géza utcájában négy, míg Zamárdi, Széchenyi utcájában két villanyoszlopot döntött ki a vihar.
Siófok Baross utcájának fekete fenyő állományát ezúttal is megtépázta a viharos erejű szél.

A kidőlt fák villanyoszlopokat is magukkal rántottak. A város Sió utcájában egy tízemeletes lakóház tetejéről a szél leszakította az antennát, amely magával rántotta egy klíma berendezést és betört egy ablakot. Enyingen, a Vasút utcában ledőlt egy lakatlan épület tűzfala, a tetőszerkezete megrongálódott - számolt be a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.