Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.14

Tesztelje le: Önhöz egyszerű lenne betörni?

Amikor a médiában vagy ismerősöktől halljuk, hogy valakihez betörtek és kirabolták, akkor a többség ugyan elszörnyed, de aztán el is hessegeti a gondolatot azzal, hogy “velem biztosan nem történhet ilyesmi”. Nos, a rossz hír az, hogy valószínűleg a pórul járt emberek is így voltak ezzel… 

 

Egy tudatos ingatlantulajdonos azonban minden eshetőségre felkészül, és még akkor is védekezik a betörők ellen, ha csekély esélyt lát arra, hogy valaha is megpróbálják kirabolni. Tesztelje le velünk, hogy az Ön otthona vajon mekkora kihívást jelentene egy betörőnek! 

 

 

bejarati-ajto.jpeg

 

 

A teszt lényege

 

Az lesz a feladat, hogy vizsgálja végig otthonát úgy, ahogy eddig még sosem tette. Képzelje magát egy illetéktelen behatoló helyébe, és gondolja végig, hogyha rablást tervezne, akkor miképp kivitelezné azt! Keressen biztonságilag gyenge pontokat az ingatlanon, térképezze fel, hogy a betörőnek hol lenne lehetősége bejutni. 

 

A teszt előtt tegyen úgy, mintha elmenne otthonról. Ne csináljon semmit másképp, mint egy átlagos hétköznapon, csak imitálja, hogy elindul például munkába. Aztán váltson szerepet, “bújjon bele” egy betörő bőrébe, és kezdődhet a teszt!

 

A bejárati ajtó

 

A legtöbb hívatlan látogató nem szeret felesleges köröket futni, ezért először a bejárati ajtót próbálja kinyitni, hátha szerencséje van. Vajon Önnél sikerrel járna? Ha tart egy pótkulcsot az ajtó közelében, mondjuk a virágcserép vagy a lábtörlő alatt, akkor minden bizonnyal, ugyanis itt keresné először. 

 

Ha nincs kulcs, akkor az ajtó megrongálásával fog próbálkozni. Persze Ön ne tegye tönkre a saját nyílászáróját, de azért vegye alaposan szemügyre, hogy mekkora falat lenne egy betörőnek? Egy műanyag vagy faajtót erősebb mozdulatokkal vagy néhány célszerszámmal könnyedén ki lehet iktatni, viszont egy biztonsági ajtót már annál kevésbé!

 

A Nívó egyedi bejárati ajtói fémszerkezetüknek és 100 kg körüli súlyuknak köszönhetően masszívan ellenállnak a betörési kísérleteknek, ezért ha ilyen ajtó védi otthonát, akkor abban máris biztos lehet, hogy ott senki sem fog majd bemenni. Ha pedig az ajtó kiállta a próbát, akkor ideje továbbmenni.

 

Egyéb nyílászárók

 

Kertes házban nem csak a bejárati ajtóra, hanem a többi nyílászáróra is kiemelt figyelmet kell fordítani. Sétálja körbe az ingatlant, és nézze végig mindegyiket: résnyire nyitva maradt a konyhaablak? Nagy hiba! Egy ilyen malőr szinte becsalogatja a betörőt. 

 

A teraszajtó belülről nincs kilincsre zárva, csak behajtva? Szintén nem túl okos ötlet, feleslegesen könnyíti meg a betörő dolgát. Ellenőrizze le a melléképületeket is, ugyanis itt is lehetnek olyan értékesebb holmik, amik jó zsákmányt jelentenek. 

 

Társasházban többnyire elég a bejárati ajtót “bebiztosítani”, kivéve, ha földszinten lakik. Ilyenkor célszerű lehet biztonsági rácsot szerelni az ablakokra vagy az erkélyre, hogy a behatolónak itt se legyen esélye bejutni a lakásba. 

 

Nos, mennyire találja betörésbiztosnak otthonát?