Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.15

Téli immunerősítés ételekkel és italokkal

A téli hidegben különösen fontos, hogy az immunrendszerünk jól karban legyen tartva, de sajnos még így sem kizárt, hogy nem szedünk össze legalább egy megfázást vagy esünk bele az influenzába. Azonban, ha erős a szervezetünk, meglepően hamar legyűrhetőek ezek a betegségek. De mit tehetünk az immunrendszerünk erősítése érdekében? Ennek jártunk utána.

 

 

gyogytea.jpg

 

 

 Immunerősítő ételek

 

 

Nem titok, hogy a táplálkozásunk hatalmas mértékben befolyásolja az immunrendszerünk állapotát. Vagyis ha lehetőség szerint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztunk, akkor az immunrendszerünk erősödni fog.

 

A legjobb immunerősítő ételek kétségtelenül az olyan zöldségek, melyeknek nem csupán a rosttartalmuk magas, hanem vitaminban szintén bővelkednek. Ilyen például a paprika, a fokhagyma, a brokkoli és a spenót is.

 

Persze a gyümölcsök sem kevésbé hasznosak ebből a szempontból, hiszen többek közt a citrusfélékben rengeteg C-vitamin található, de a bogyós gyümölcsök, azon belül főként az áfonya szintén igen magas antioxidáns tartalmáról ismert.

 

A probiotikumokat tartalmazó joghurtok gyakori fogyasztása szintén javasolt ebben az időszakban, mivel a bennük található élő kultúrák felpörgetik az immunrendszert.

 

 

Immunerősítő italok

 

 

Az immunerősítő italok segítségével szintén hatékonyan erősíthetjük a szervezetünk működését. Ebben az esetben a legtöbbeknek a különféle gyógyteák jutnak eszébe, ami nem is áll távol a valóságtól, hiszen ezek napi fogyasztásával könnyedén serkenthetjük az immunrendszerünket.

 

A leginkább népszerű gyógyteák között a C-vitaminban gazdag csipkebogyótea, az antibakteriális hatású kamillatea és a fertőtlenítő hatású kakukkfűtea egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Kialakult megfázás esetén pedig a citromfűből készült tea jelenti az igazi áldást, hiszen nem csupán nyugtató hatással rendelkezik, hanem remek izzasztószer is.

 

A gyógyteák mellett az immunrendszer erősítésében szintén kiváló munkát végeznek a különféle zöld teák, azon belül is a matcha tea igazi jolly joker. Ennek a teafélének a fogyasztása során ugyanis a többi zöld teához képest nem csak a benne található vitaminok és antioxidánsok 10%-a hasznosul, hanem az összes, mivel porrá őrölve elfogyasztjuk a teljes tealevelet, nem csak kiáztatjuk. Ráadásul különleges termesztésének köszönhetően alapból is hihetetlen mennyiségű klorofillt és tápanyagot tatalmaz.

 

Sőt, a matcha teát nem csupán hagyományos formában fogyaszthatjuk, hanem forró csokihoz adva igazi ízorgiában lehet részünk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint 1 bögre felmelegített tejben nagyjából negyed bögrényi összevágott csokit elkeverni, majd ehhez hozzáadni fél teáskanálnyi matcha port, egy csipet sót és egy teáskanálnyi mézet, majd az egészet addig keverni, míg teljesen feloldódnak és elkeverednek a hozzávalók. A teteje opcionálisan tejszínhabbal díszíthető.

 

Amennyiben te is szeretnéd élvezni a matcha tea rendszeres fogyasztása miatti számos pozitív előnyt, rendelj egy adag igazán finom és minőségi japán matcha teaport az M Matchától!