Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.26

Tartós élelmiszert gyűjtenek rászorulóknak a katolikus templomokban

Tartós élelmiszert gyűjtenek jövő vasárnaptól egy héten keresztül a katolikus templomokban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) erről szóló körlevelét most vasárnap országszerte felolvassák a katolikus templomokban - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata csütörtökön az MTI-t.

 

letenye-varoskep.jpg

 A körlevélben az MKPK felhívta a figyelmet arra, hogy a már hagyományossá vált nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtéssel egy ősegyházi hagyományt elevenít fel a katolikus egyház, hiszen az első század keresztényei a kenyértörésre vitték magukkal a szegényeknek szánt adományaikat. Azt kérik a katolikus hívőktől, hogy a példát követve vigyék el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat.
"A legkisebb adománnyal is a felebaráti szeretet csodája valósul meg közöttünk" - írták.
Az MKPK körlevelében kiemelte: tudják, hogy a katolikus családok is nehéz helyzetben vannak és anyagi gondokkal küzdenek, ezért "nem perselygyűjtésre buzdítják a testvéreket", hanem arra, hogy szerény lehetőségeikhez mérten tartós élelmiszerrel járuljanak hozzá a katolikus egyház segélyakciójához.
A jövő vasárnapi szentmiséken és az azt követő héten, március 8-tól 15-ig várja a katolikus egyház az adományokat, amelyeket a Katolikus Karitász juttat majd el a rászorulókhoz.
A körlevélben kitértek arra is, hogy a korábbi években meghirdetett gyűjtések eredményeképpen családok ezreit tudták segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományoztak. Ha minden hívő legalább 1 kilogramm adományt visz a templomba, akkor újra nagyon sok családnak tudnak segíteni, "az irgalmas Jézus példáját követve" - tették hozzá.
Telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a hívek a karitász segítő munkájába: ha felhívják az 1356-os telefonszámot, akkor 500 forinttal járulnak hozzá a rászorulók megsegítéséhez.
A körlevélben idéztek Ferenc pápa idei nagyböjti üzenetéből is: "Mennyire szeretném, hogy mindazok a helyek, ahol az egyház valamilyen formában megnyilvánul – különösképpen plébániáink és közösségeink –, az irgalom szigeteivé váljanak a közömbösség tengerében! – fogalmazott a katolikus egyházfő.
"Segíthetünk a szeretet különféle megnyilvánulásaival, a hozzánk közel vagy tőlünk távol lévő embereknek az egyház számos karitatív szervezetének köszönhetően. A nagyböjt megfelelő idő arra, hogy kimutassuk érdeklődésünket a másik iránt, akár egy kicsi, de konkrét jellel, mely egyben kifejezi a közös emberségben való részesedésünket" - olvasható Ferenc pápa nagyböjti üzenetében.
Úgy fogalmazott: "a másik szenvedése a megtérésre hív, mert a testvér szükséglete életem törékenységére emlékeztet, illetve az Istentől és a testvérektől való függőségemre". Ferenc pápa hozzátette, hogy "ha alázattal kérjük Isten kegyelmét, és elfogadjuk lehetőségeink korlátait, akkor bízni fogunk azokban a végtelen lehetőségekben, amelyeket Isten szeretete tartogat számunkra".