Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.01.13

Szinte minden drágult

A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek 2016-ban az előző évhez képest, decemberben pedig átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Az előző hónaphoz képest az árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek decemberben.
Az éves adatokat tekintve a szeszesitalok, dohányáruk drágultak leginkább, de átlag fölött emelkedett az élelmiszerek és a szolgáltatások ára is - közölte.        
Tavaly az év egészében az élelmiszerárak 0,7 százalékkal nőttek a megelőző évhez képest. A szeszes italok, dohányáruk 2,3 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára átlagosan 1,5, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5, a ruházkodási cikkeké 0,4 százalékkal emelkedett.

 

tojas.jpg

 

Az egyéb cikkekért - amibe a járműüzemanyagok is beletartoznak - 2,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, a háztartási energia ára 0,1 százalékkal mérséklődött.
Decemberben az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal emelkedett 2015 decemberéhez viszonyítva. Ezen belül a cukor ára 16,3, a friss zöldségeké 6,0, az idényáras élelmiszereké átlagosan 3,6, a sajté és a péksüteményeké 2,7, a tejé 2,6 százalékkal nőtt.
A sertéshús ára 8,5, a baromfihúsé 3,6 százalékkal csökkent.

Átlag felett, 3,5 százalékkal drágultak az egyéb cikkek - gyógyszerek, üzemanyagok, a lakással, háztartással, testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek. Ezen belül az üzemanyagokért 6,8 százalékkal kellett többet fizetni.
A szeszes italok 0,7, a dohányáruk 4,3 százalékkal, együtt átlagosan 2,5 százalékkal drágultak.
A szolgáltatások 1,9, a ruházati termékek 0,5 százalékkal drágultak, amiből a postai szolgáltatások tarifáinak 2,4, és a tévé-előfizetési díjak 5,2 százalékos emelkedése ugrik ki, de az üdülési szolgáltatások is 3,2 százalékkal drágultak.

A háztartási energia ára nem változott, de ezen belül a tűzifa 4,1 százalékkal drágult, a palackos gáz viszont 8,8 százalékkal olcsóbb lett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,5 százalékkal, a telefonokért például 3,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly decemberben, mint egy évvel korábban.
Tavaly novemberhez viszonyítva decemberben az élelmiszerekért 0,1 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a tojásért 5,3, az idényáras élelmiszerekért 1,5, a tejért 1,2, a sajtért 0,8 százalékkal.

A sertéshús ára 1,3, a baromfihúsé 1,4, az étolajé 0,8 százalékkal csökkent.
A legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal az egyéb cikkek drágultak, ezen belül az üzemanyagok 4,1 százalékkal.
A szeszes italok, dohánytermékek ára 0,2, a szolgáltatásoké 0,1 százalékkal nőtt.
A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan nem változott decemberben az előző hónaphoz viszonyítva, a ruházkodási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. MTI