Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.24

Szenteste napjához sok mágikus tartalommal telített hagyomány kötődik

Szenteste napjához sok mágikus tartalommal telített hagyomány kötődik - mondta Tátrai Zsuzsa néprajzkutató kedden az M1 aktuális csatornán.

Elmondta, a karácsonyfa-díszítés két hagyományból ered. Az egyik a termőág, amelyet annak reményében vittek be a házba, hogy a természet újra kizöldül. A másik pedig Ádám és Éva napja, amelyről a középkorban a templomokban piros almával és - a kígyó szimbólumaként - lánccal emlékeztek meg.

szenteste.jpg

(Gerard van Honthorst: A Gyermek imádása. A fotó forrása: Wikipédia)

A fenyőfa az ágat, a díszek az almát és a láncot jelképezik - magyarázta.

A paraszti házakban hagyományosan nem volt karácsonyfa, helyette karácsonyi asztalt készítettek, amelyre máskor nem használt abroszt tettek, alá pedig az állatok takarmányait tették a jó termés reményében. Vetéskor a gabonát a megszentelődött abroszból szórták ki - tette hozzá.

A néprajzkutató beszélt arról is, hogy a hagyományos karácsonyi ételek közé tartozik a hal, a káposzta és a mákos, valamint a diós sütemények. MTI

A datolya a karácsonyi menü új alapanyaga

A datolya pálmáját, a gyümölcs magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt, az élet fájának nevezik az arab világban. Nálunk inkább csak az alternatív alapanyagokat használók konyhájában szokott előfordulni a datolya. A karácsonyi készülődés azonban jó alkalmat teremt arra, hogy közelebbről is megismerjük és megszeressük ezt az egzotikus finomságot.

 

loading...