Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.08

Szabálytalan kifizetéseket találtak a mentőknél

Számos szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ); megállapításaik szerint 2008 és 2013 között a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, valamint szabálytalanságok voltak a pénzügyi és a vagyongazdálkodási területen is.

A számvevőszék az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésében azt írta, hogy a belső kontrollrendszer elemei közül nem megfelelő minősítést kapott a kontrollkörnyezet kialakítása, a kontrolltevékenység kialakítása és működtetése, valamint az információs és kommunikációs rendszer, továbbá részben megfelelő minősítést kapott a kockázatkezelési és a monitoring rendszer kialakítása és működtetése.

 

mentok.jpg

 

A központi alrendszer egyes intézményei ellenőrzése keretében az OMSZ 2008 és 2013 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodásának szabályszerűségét is értékelte az ÁSZ. A jelentés szerint a korábbi és jelenlegi irányító szervek az OMSZ-re vonatkozó alapítói, irányítószervi és ellenőrzési jogosultságokat részben szabályszerűen látták el. A minisztériumok ellenőrzési jogosultságukat szabályszerűen gyakorolták, ugyanakkor nem rögzítettek, nem érvényesítettek és nem kértek számon a jogszabályokban meghatározott, a közfeladat ellátásához, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket.

A mentőszolgálat pénzügyi gazdálkodása az ellenőrzött időszakban részben volt szabályszerű - írta az ÁSZ. Elemi költségvetése és az előirányzatok megállapítása 2008 és 2011 között nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezáltal a költségvetések megalapozottsága, végrehajthatósága nem volt megállapítható. Az intézmény folyamatos fizetőképessége 2012-2013-ban, az év végére vonatkozó kedvező likviditásmutatók ellenére, nem volt teljes körűen biztosított.

A bevételi és kiadási előirányzatok felhasználásakor a gazdálkodási jogkörökhöz előírt kontrollok nem működtek megfelelően. A rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások kiadási előirányzatának és a dologi kiadások előirányzatának felhasználása, valamint a pénzeszközátadások teljesítése az ellenőrzött mintatételek értékelése alapján nem volt szabályszerű az ellenőrzött időszakban - állapította meg a számvevőszék.

Az ÁSZ összegzése szerint az OMSZ vagyongazdálkodása részben volt szabályszerű az ellenőrzött időszakban. Vagyona a 2008. évi 11 967,3 millió forintos záróértékről 2013 végére 12 255,5 millió forintra, 2,4 százalékkal növekedett. A vagyongazdálkodással kapcsolatos feladat- és hatásköröket a szervezeti és működési szabályzatokban általánosan meghatározták, ugyanakkor a vagyongazdálkodási tevékenység az ellenőrzött időszakban nem volt teljes körűen szabályozott, és a gyakorlatban is szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ, elsősorban a leltározás és a nyilvántartás területén.
Az Állami Számvevőszék az OMSZ főigazgatójának javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre a szervezetnek intézkedési tervet kell készítenie.