Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.06.10

Sokkoló videó a gyógyíthatatlan francia betegről, akinek életben tartásának leállítását engedélyezte az európai bíróság

Sokkoló videó jelent meg szerdán az interneten arról a hét éve vegetatív állapotban lévő 39 éves bénult francia férfiról, akinek az életben tartására szolgáló kezelés leállítását múlt héten engedélyezte az Emberi Jogok Európai Bírósága.

 

eutanazia.jpg

 

A felvételt a beteg, Vincent Lambert mesterséges életben tartásának leállítását ellenző egyesület tette közzé annak bizonyítására, hogy a férfi nincs is vegetatív állapotban és képes reagálni a környezetéből érkező ingerekre.

 

Felesége, Rachel Lambert szerint - aki a férfi nyolc testvéréből hattal együtt két éve kéri, hogy állítsák le a mesterséges életben tartást és hagyják Vincent Lambert-t meghalni  - "elképedt" a felvétel láttán, amely szerinte "semmilyen új részlettel nem szolgál". "Nem lehet két percben megértetni a férjem állapotát" - mondta a nő.


    
Eric Kariger, a kezelés leállítását engedélyező orvos szerint a felvétel "intellektuális manipuláció, amely az érzelmekre játszik". "A vegetatív állapotban lévő betegek reagálnak a környezetre, de ez vegetatív válasz" - hangsúlyozta a kezelőorvos.

Vincent Lambert 2008-ban szenvedett autóbalesetet, teljesen lebénult és visszafordíthatatlan agyi károsodásokat szenvedett. Felesége és testvéreinek többsége két éve pereskedik a katolikus szülőkkel a mesterséges életben tartás leállításának engedélyezéséről.


 

 

Az internetre feltett és a francia televíziók által is bemutatott két és fél perces felvételen Vincent Lambert félig nyitott szemmel fekszik a kórházi ágyán, amikor egy kéz mobiltelefont tart a füléhez, amelyben az anyja hangját lehet hallani, aki a bíróságon megtámadta az életben tartás leállítását engedélyező orvosi döntést.

 

 

Később megjelenik a beteg féltestvére, David, aki egész közel hajolva a beteghez, beszél hozzá, miközben az pislog és követi a tekintetével.


A felvételt pénteken készítette a Reims-i kórházban Emmanuel Guépin, aki a beteg volt osztálytársaként mutatkozik be a videón, és tagja az életben tartás leállítását ellenző csoportnak.

 

Ezen napon hagyta jóvá a strasbourgi bíróság a francia államtanács egy évvel ezelőtti döntését, amely egy általuk megrendelt orvosi szakvélemény alapján született. Ez jóváhagyta a kezelőorvosok diagnózisát és a egy francia közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta - amelyhez a beteg anyja fordult - a 2005-ben elfogadott úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget "hagyják meghalni". A bíróság azt is tekintetbe vette, hogy Vincent Lambert, akinek foglalkozása pszichiátriai ápoló, a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte azon óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák. MTI