Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.06.12

Sokgyerekes, nagy családoknak csökkenthető a jelzáloghitelük

A sokgyerekes, nagy családoknak csökkenthető a jelzáloghitel tartozásuk, köszönhetően a 2018. január elsejével bevezetett törvénymódosításnak. A nagy családosok, a harmadik és minden további gyermekük után, gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthetik a már fennálló vagy az elkövetkezendőkben felveendő lakáshitel-tartozásukat. Ez egy óriási segítség a többgyerekes nagy családoknak, hiszen számukra kiemelten fontos egy megfelelő méretű, nagy ingatlan, ahol mindannyian kényelmesen elférhetnek.

A támogatás hivatalos vonatkozó jogszabályozása a 337/2017. (XI. 14.) Kormány rendeletben, a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel tartozásainak csökkentéséről szóló határozatában olvasható. Amennyien valamilyen okból kifolyólag a járási hivatal elutasító határozattal zárja a döntését, másodfokon a Budapest Főváros Kormányhivatalához fordulhatunk, ahol felülbírálhatják a támogatás jogosultságát, amelynek igényléséhez több feltételnek is meg kell felelnünk.

 

csalad.jpg

 

A több millió forintos lakástámogatáshoz milyen feltételeknek kell megfelelni?

 

A jelzálogcsökkentő, lakáshitel támogatást azok a családok vehetik igénybe, ahol legalább három vér szerinti vagy örökbefogadott gyerek van és a legfiatalabb 2018. január elseje után született, vagy a kérelem benyújtásakor a várandós anyuka legalább a 12. terhességi hétben jár. A támogatást kizárólag házastársak és élettársak igényelhetik, együttesen, akkor is, ha a jelzálog-hitel csupán az egyikük nevén van. A jogosultsághoz csak is a kiskorú, egy háztartásban élő gyermekek számítanak bele.

Fontos, hogy a támogatást csak is büntetlen előélettel és ehhez fűződő jogkövetkezmények nélkül lehet igénybe venni, amennyiben egyik igénylőnek sincs köztartozása. Az elvált szülők esetében csak az egyik szülő veheti igénybe a közös gyerekük után a kedvezményt. A támogatást pedig egyéb tartozás kiegyenlítésére nem lehet és nem is szabad felhasználni.

 

Hol igényelhető lakáshitel támogatás?

 

A lakáshitel támogatás iránti kérelmet az illetékes járási hivatalban kell benyújtani, minden szükséges dokumentum csatolásával. A beadásra lehetőség van a kormányablakoknál is, ilyen esetben igazolást kapunk a benyújtásról. Pozitív bírálat esetén, már az értesítéstől számított 4 napon belül, egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy pénzügyi intézménynél vezetett hitelszámlájára utalják a támogatási összeget. A támogatás folyósítását követően, 10 napon belül a pénzintézet köteles újraszámolni a futamidőket és a havi törlesztő részleteket és erről a támogatott ügyfelet és a járási hivatalt is értesíteni.

A támogatás összeget tehát minden 2018.01.01. után született harmadik és további gyerek esetén, 1 millió forint. Azonban ha a lakáscélú jelzáloghitel tőketartozása és annak járulékainak összege alacsonyabb ennél az összegnél, akkor legfeljebb az így kalkulált összegnek megfelelő támogatás vehető igénybe. A megítélt támogatás készpénzre nem váltható és az kizárólag jelzálog alapú lakáscélú hitelek tőketartozására és annak jutalékaira fordítható. A késedelmi kamatok és egyéb költségek szintén nem számolhatóak el a pályázott támogatásból. A gyerekenként 1 millió forintos jelzáloghitel támogatás óriási segítség a sokgyerekes családoknak és nagyszerűen egészíti ki a családi adókedvezmény és az egyéb szociális juttatások széles palettáját, amivel a kormány a nagy családokat segíti.

 

loading...