Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.11

SEO újdonság: a RankBrain a Google újabb nagy húzása

Nemrég látott napvilágot a hír, miszerint a Google már hónapok óta használja új algoritmusát, a RankBraint-t, mely tulajdonképpen egy mesterséges intelligencia, célja pedig nem más, mint a jobb találati lista előállítása. A Google kereső motorjai a különféle webhelyeken megtalálható kulcsszavakhoz és kifejezésekhez algoritmus alapján értékeket társít, s így áll fel az a találati lista, amellyel találkozhatunk, ha keresünk a világhálón. Mindez azonban csak a már ismert kifejezések esetében működőképes, így szükség volt az újak rangsorolására, melyben a hasonló találatok mesterséges intelligencia segítségével történő megtalálása jut központi szerephez.

 

rankbrain.jpg

 

Mesterséges intelligencia a minőségi rangsorolás szolgálatában


A Bloomberg információi szerint a RankBrain mesterséges intelligenciát használ ahhoz, hogy az írott szöveget vektorokra bontsa, melyet a számítógép már fel tud utána dolgozni. Az algoritmusnak köszönhetően a Google becslést tud majd végezni minden új kifejezéssel kapcsolatban, hogy az milyen kifejezéshez hasonló. Az algoritmus már jó néhány hónapja elindult – írja a kulcsszo.hu SEO blogja . Mivel a Google nem ad erről információkat, így könnyen elképzelhető, hogy az idén tapasztalt minden nagyobb változás már a RankBrainhez köthető.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos algoritmusok csak egy-egy szektort, gazdasági szegmenst érintenek. A RankBrain kapcsán azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy gyakorlatilag minden területen jelen van, és minden weboldalt érinthet. Ami ebből weboldal tulajdonosként fontos, az nem más, mint a minőségi tartalomra történő fokozott odafigyelés, hiszen ezen a jövőben még inkább múlik majd a Google jóindulata.

 

Kiemelt jelentőséggel bír a RankBrain


Az elmúlt években már megtapasztalhattuk, hogy a Google tevékenysége során folyamatosan azon fáradozik, hogy a látogatók lehetőleg minőségi tartalmakat kínáló oldalakra bukkanjanak a rangsor elején megtalálható honlapok esetében. E szempontból a RankBrain valószínűleg jelentős szerephez jut majd. Bár a keresőóriás több száz rangsorolási tényezőt használ, s mindezek együttesének függvényében alakul ki a rangsor, de tény, hogy a RankBrain a harmadik legfontosabb tényezőnek számít már most is.

 

Jól teljesít az újdonság!


Arra is számítani lehet, hogy ez egy időszakosan frissülő algoritmus lesz, tehát folyamatosan találkozunk majd annak hatásaival. Mivel magyar nyelven is működik, így a jövőben a magyar és az angol találati lista között mind kisebbé válik majd a különbség. Fontos megemlíteni azt is, hogy a cél a trükközési lehetőségek visszaszorítása, és a találati lista minőségének javítása.

Az biztos, hogy a mesterséges intelligencia lehet a keresőmotorok jövője, s ezt a Google már most bebizonyította azzal, milyen központi jelentőséget tulajdonít a rangsorolásban a RankBrain algoritmusnak. Nem csak az új keresések esetében alkalmazza a Google az algoritmust, hanem a keresések nagy részénél, bár tény, hogy az új kereséseknél kifejezetten jól teljesít az.

Összességében elmondható tehát, hogy a korábbi évek gyakorlata folytatódni látszik, vagyis a keresőoptimalizálást egyértelműen a minőség határozza majd meg. Weboldal tulajdonosként és SEO szakemberként is arra kell tehát törekedni, hogy a Google által megalkotott szabályok keretein belül végezzük munkánkat, és tegyük ezt úgy, hogy közben a minőségi tartalomra helyezzük a hangsúlyt. Ez nem csak a rangsorban való elhelyezkedést határozza meg, de a látogatottságot és az olvasók elégedettségét is.  A tartalmat illetően is célszerű a jövőben is a magas minőségre törekedni.