Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.19

Rovarirtás: mikor hívjunk szakembert?

A rovarok a természet részei, szinte mindenhol találkozhatunk velük, még az otthonunkban is. Addig nincs gond, amíg csak a lakásba beröpülő egy-két légy vagy szúnyog, esetleg találunk pár eltévedt hangyát a konyhában.

 

Ám vannak esetek, amikor a rovarok annyira elszaporodnak, hogy már élhetetlenné teszik az éltünket, vagy egészségügyi kockázatot jelentenek. Ilyenkor mindenképp védekezni kell ellenük, és mindent megtenni, hogy maradéktalanul eltávolítsuk őket. De mikor jön el a pillanat, mindenképp szakemberhez kell fordulnunk.

 

A rovarirtás során sokan megpróbálják azt házilag megoldani, hogy a drogériákban és háztartási boltokban már számos készítményt kaphatunk, melyek jók a legyek, szúnyogok, hangyák, de még a bolhák és csótányok ellen is. Előfordulhat azonban, hogy a házi módszerek nem hatásosak, ilyenkor szakemberre lesz szükség.

 

A hatályos jogszabályok értelmében bizonyos munkahelyeken évente egy-két alkalommal kötelező is elvégezni a kártevőirtást, és mivel ennek elvégzését igazolni is kell, így ebben az esetben a szakember értesítése lesz a megoldás.

 

Milyen rovarok elszaporodása esetén érdemes mindenképp szakemberhez fordulni?

 

rovarirtas.jpg

 

A jogszabály értelmében az egészségügyi kártevők elleni védekezés kötelező, legyen szó munkahelyekről vagy otthonokról. Nem minden rovar minősül azonban egészségügyi kártevőnek, csak azok, melyek az emberi egészségre veszélyes fertőzéseket és betegségeket terjeszthetnek.

 

Ilyenek az emberen élősködő vérszívó tetvek, a kullancsok és atkák, a legyek, az emberi vért is szívó bolhák, az ágyi poloskák, a csótányok és az egyéb, élelmiszereket is szennyező rovarok. Ezek ellen mindenképp védekezni kell, és kártevő irtó szakembert hívni, ha elszaporodnak a környezetünkben.

 

Persze akadnak rovarok, melyek esetén szintén érdemes rovarirtó szakembert hívni, attól függetlenül, hogy nem jelent egészségügyi kockázatot.

 

A hangyák és a darazsak is épp annyira zavaróak lehetnek, mint a fent felsorolt rovarok, és ha nagyon elszaporodnak, akkor a házi módszerek hatástalanok lehetnek ellenük. Az otthonokban egyébként a legyek irtása kötelező a hatályos jogszabályok szerint.