Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.10.31

RGB ledfalak

Az RGB elnevezése a három alapszín angol megfelelőinek kezdőbetűjéből tevődik össze (Red, Green, Blue). Additív színmodell, a vörös, a zöld, a kék fény különböző mértékű keverésével határozza meg a színeket az RGB színtér. Az egyszerű színgenerátor azért hívatott modellezni, hogy a színeket az alapszínek milyen mértékű vegyítésével tudjuk ötvözni. Ha RGB-ről beszélünk, akkor annyit jelent, hogy ezzel a módszerrel képesek vagyunk különböző színeket megjeleníteni.

 

rgb-ledfal.jpg


Például ha egy beltérben gondolkozunk, akkor egy P6-os kijelzőt már inkább csak ott használunk, mivel ez a típus képes elég közelről is éles képet biztosítani. Minél kisebb szám szerepel a „P” után, annál jobb a felbontás. A felbontás, vagyis a kijelzőn szereplő P10, P13, P3, vagy szélsőséges esetben P20-as azt jelenti, hogy a led chipek milyen távolságban vannak egymástól a LED falban. A távolság függvényében lesz egy éles, vagy éppen homályos képünk. A jelenleg piacon kapható legjobb felbontású ledkijelző pixeltávolsága nem egész 2 mm. Ez a LED kijelző képes Full HD 3D videó megjelenítésére, de ennek ára lehet, hogy meghaladja a 1,5-2 millió forint/m2 árat.


A P10-es felbontású ledkijelzőn a felbontás képes 256 millió színt megjeleníteni, kültéren már 10-13 méterről is éles képet ad, ezek a kijelzők tökéletesen alkalmasak képek, reklámok, videók lejátszására is. Számunkra ez lehet inkább a jó megoldás. Számos konkurens kínálhatja a P13,3-as kijelzőket úgy, hogy nem sokkal rosszabb, mint a P10-es, hiszen csak 3,3 mm különbség van pixeltávolságot tekintve. Ez éppen elég ahhoz, hogy ne 256 millió színt, hanem 16-ot tudjunk kikeverni, ami elég ahhoz, hogy ne 10-13, hanem 18-22 méter távolságból kapjunk élesebb képet. A P13,3 ledkijelző a mi kínálatunkban megtalálható, mert vannak olyan helyek, ahová elég, ilyen például a színes betűk megjelenítésekor használt ledkijelző, vagy ha táblát szerelünk fel, 20 méternél messzebbről is láthatják. Ezekben az esetekben megfelelő a P13,3-as, de ugyanakkor nem lehet összehasonlítani egy P10-es teljesítményével.