Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.05.18

Radikálisan megváltoztak névadási szokásaink

A rendszerváltást követően feje tetejére állt a névadási hagyomány. A TOP100-as mezőnyben már ott vannak a Bíborkák, Zénók és Brájenek is.

 

A rendszerváltás előtt: biblia és szent nevek

 

A II. világháborút követően Magyarországon, ahogy a legtöbb európai államban is a hagyományos nevek voltak népszerűek, amelyek népszerűsége gyakran a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódott. A legtöbb népszerű név egy-egy bibliai alakhoz kötődött, vagy éppen egy népszerű szent keresztnevéből eredeztethető. Nem csoda, hogy a férfiaknál István, József és László voltak a legnépszerűbb férfi keresztnevek. István és László egy-egy szenté avatott királyunk keresztneve, míg József Jézus nevelőapjának a keresztneve volt. De a lista további részében a Sándor, Ferenc, Imre, Gyula is ismerős lehet az idősebb generáció körében.

A nők körében a Mária, Erzsébet, Ilona, és Margit nevek is döntő részben a katolikus kultúrkörhöz kapcsolhatóak.

A 60-as években sem volt jelentős változás, ha csak az nem, hogy az Éva, szintén bibliai névként felkerült a három legnépszerűbb név közé. A 70-es években már érződött a változás szele. Megjelent a férfiak körében az Attila és Csaba név a legnépszerűbb 10 között, a nőknél pedig az Erika, Ágnes, tünde népszerűsége érdemelhet figyelmet, ami inkább ősmagyar eredethez köthető. Talán a rendszer elleni lázadás szimbólumaként?!

A 80-as években folytatódott ez a tendencia, és bekerült a Zsolt és a Zoltán is a legnépszerűbb nevek élmezőnyébe. A nőknél nagyobb volt a dinamizmus, vezető helyre tört az Andrea, Krisztina, Szilvia hármasa, lelökve a trónról a hagyományos női keresztneveket.

 

nevadas-trend.jpg

 

Rendszerváltás: nagyobb dinamizmus a lánynevekben

 

A rendszerváltás napjaiban a nevek körében is folytatódott a rendszerváltás, de inkább a női nevek körében. Leáldozott a 80-as évek fényes csillaga és a 90-es években az Alexandra, Nikolett, Anita lettek a legnépszerűbb keresztnevek a nők körében.

A 90-es évek második felében aztán bekövetkezett a rendszerváltás a fiúnevek körében is. az évtizedek (vagy évszázadok?) óta fennálló hagyományos neveket elsöpörte a Dávid, Bence, Dániel hármasa. A nőknél a Vivien, Viktória, Alexandra képviselte az élmezőnyt.

A 2000-es évek közepére Máté, Bence, Levente tarolt a férfinevek körében, a nőknél az Anna, Réka, Viktória volt az élen, de a TOP10-be befért a Dorina, a Petra, vagy éppen a Boglárka is.

2010-re a férfinevek ismét stabilizálódtak, míg a nőknél a Jázmin tört első helyre, amit az Anna, és Hanna név követett.

És hogy mi a legnépszerűbb név manapság? Nos, a nevnaplap.hu adatai szerint 2020-ban a férfiaknál megmaradt a Bence, Máté, Levente hármassága, meglepő stabilitást mutatva. A nőknél a Hanna és Anna mellé a Zoé zárkózott fel harmadiknak.

 

Változó trendek

 

De érdemes nem csak a legnépszerűbb neveket átböngészni, hanem a lista alsóbb felére is vetni egy pillantást. A férfi névadás legnépszerűbb 100-as listájába ugyanis bőven befért a Nolen, a Kevin vagy éppen a Nikolasz név is. A nőknél talán a Bíborka a legmeglepőbb, de a listán a Zara, vagy az Elena név is talán idegennek hat a Máriák és Erzsébetek országában.

És hogy mit hoz a jövő? Egyre többféle nevet adunk gyermekeinknek, és éppen ezért egy-egy ismerősi körben egyre ritkább lesz a névazonosság. Bár egyes bibliai nevek népszerűsége megmarad, gondoljunk az Annára és egyes hagyományos nevek népszerűsége is kitart, de egyre gyakoribb lesz az idegen, elsősorban angolszász eredetű keresztnév az újszülöttek körében.