Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Parfüm rendelés online: ez a legolcsóbb és legjobb választás!

Ma már minden pár kattintásnyira van tőlünk. Pár paramétert kell jól ismernünk, s ajtónk elé érkezik cipő, kabát, vacsora. Minimális lutri van benne, de az online vásárlás általános szerződési feltételei általában lehetővé teszik a vásárlástól való elállás jogát. A méreteket megadjuk, a színeket, formákat arányokat látjuk a monitoron. De mi a helyzet az illatokkal? Zsákbamacska az online parfümválasztás? Körbeszimatoltunk az illetékeseknél!

 

Online illatok?

 

Évtizedek óta rendelünk katalógusokból sminket, parfümöt, az online parfümrendeléstől mégis ódzkodunk. A katalógusok esetében vagy az oldalak voltak illatosak, vagy tanácsadónőnktől kaphattunk illatmintákat, illetve, ha nem tetszett, vele tudtuk könnyen rendezni a tételeket.
Online vásárlás esetén nem a barátnőnkkel üzletelünk, és nem gyakori az ingyenes mintaküldés, a képernyő pedig (egyelőre) nem árasztja a parfüm bukéját. 

Ennek ellenére lehetséges objektív döntéssel parfümöt választani online is, csupán egy kis parfümológiai ismeretet kell szereznünk. Kezdjük is el!

 

parfum.jpg

 

Parfümológiai alapismeretek

 

Először is beszélhetünk alkohol és olaj alapú parfümökről

 

Az alkohol alapúak az általános parfümök. Előnyük, hogy nem hagynak foltot a ruhán, általában könnyedebb illatuk van. Viszont kevésbé tartósak, illetve többen küzdenek bőrirritációval miatta.

Ezzel szemben az olajalú parfümök (általában az arab parfümök ilyenek) tartósabbak, s kevésbé allergének. Illatuk nehezebb, s gyakran applikátorral kell felvinni őket, így olajfoltot hagyhatnak bőrön, ruhán.

 

Második szempontként ismerkedjünk meg az illatesszenciák és oldószerük (alkohol vagy olaj) aránya alapján való csoportosítással is!

 

Kölni víz: a legkönnyedebb illat. 2-4% illatesszencia van feloldva közel 70% alkoholban. Közel 2 órán át biztosítja a kívánt illatot.

Toalettvíz (EDT): ő már 2-3 órára ellát minket a kellemes illattal. Ehhez 5-15% esszenciát oldanak fel 80% alkoholban

Parfümvíz (EDP): A legelterjedtebb változat a 4-5 órás illattartósságával, amihez már 15-20% esszenciát kell feloldlani a 85-90%-nyi alkoholban.

Parfüm: az igazi, a legerősebb. A 20-40%-os esszenciát oldják fel 90-95%-nyi alkoholban biztosítva ezzel, hogy 6-8 órán keresztül finoman illatozunk.

 

Az illatok jellege

 

A kardinális kérdés parfümválasztáskor. Ehhez nem árt egy kis képzelőerő, anyagismeret, s ha még kezdők vagyunk, akkor hazafelé szagoljunk be egy-egy parfümériába, hogyan tréningezzük szaglóreceptorainkat. 

5 fő illatcsoportot különböztethetünk meg. Átfedések lehetnek, vannak. Ezek a jellegek olvashatóak a parfümök leírásnál a különböző tónusok jellemzésénél (a tónusokról kicsit lejjebb lesz szó).

Virágos csoport

Gyöngyvirág, rózsa, jázmin, ibolya a leggyakrabban használt esszenciák.

Romantikus illatharmónia, mely a hölgyek körében közkedvelt.

A fiatalabb korosztály a gyümölcs-virág kombinációt, míg az érettebb korosztály a virágos-keleti (vanília, méz, borostyán) variációkat preferálják.

Különleges alcsoportot alkot a zöld virágok illata, amilyen a zöldtea és menta illata is. Ezek nőies frissességet közvetítenek.

Orientális csoport

Édes, fűszeres illatra számítsunk. A keleti parfümök illata ez. Fahéj, bors, vanília, borostyán, méz, pézsma, csokoládé, kávé, szegfűszeg az alapvető összetevők. Az élmény fokozása érdekében fás- és más gyümölcsös illatokkal szokták kombinálni. A titokzatos, csillagos arab esték varázsát teremti körénk. Nehézkessége miatt késő délutántól használjuk egy-egy teljes estés program alkalmával.

Fás csoport

Ritkán alkalmazzák őket önálló illatként; inkább illatkombinációk egyik alkotója. Szantálfa, cédrus és ébenfa illatait érezhetjük ki. Mind férfiak, mind hölgyek parfümjeiben előfordulhat.

Citrusos

Szintén unisex illat, amit főleg napközbeni viseletre ajánlunk frissessége miatt. Narancs, lime, citrom, grapefruit, bergamott: csupa ennivaló finomság! Kevésbé tartós, de ez is csak elősegíti könnyed üdeségét.

Chypré

A szó annyit jelent: nyíl. Különleges kombináció: földes illatok (moha, gally, föld, tölgy) és citrusfélék ízléses vegyítése.

 

A parfümök tónusa

 

A parfümkészítés művészet. Kifinomult érzékekkel, biztos tapasztalatokkal kell rendelkezni ahhoz, hogy érezhesse valaki, mit mivel, milyen arányban érdemes kombinálni. A zeneszerző belső hallására, a parfümkészítő mester belső intuícióira hagyatkozva alkot. 

A parfümök nagyon intelligens, kimért oldatok: nem adják magukat egyszerre; illatukat fokozatosan szabadítják fel. Lássuk, milyen ütemezésben!

Parfüm feje: a magas tónusok. Ide sorolják azokat a feljebb tárgyalt illatcsoportokat, amiket legelőször érzékelünk a parfüm illatolásakor. Ez az első benyomásunk. Ezt pár percig élvezhetjük.

Parfüm szíve: a közepes tónusok, a parfüm igazi jellege, amit 2-3 órán át (esszencia-oldószer aránytól függően), illetve picivel tovább érezhetünk.

Parfüm alapja: az alacsony tónus. Ezt érezzük a legtovább. Általában vanília, borostyán vagy más fás illatok kerülnek ide.

 

Egyszerűbb a személyes vásárlás?

 

Annak tűnhet, de hosszútávon az online parfümériákra érdemes átállni. Az elején még érdemes beszippantani egy-egy parfümériába, hogy rögzítsük az illatjellegeket a memóriánkba, aztán rá fogunk érezni az Ízére, illatára.

Online parfümériákból rendelve igazi illatkülönlegességekhez juthatunk, amiket személyes vásárlás alkalmával nem tudnának biztosítani a boltok. Ha átolvassuk az ÁSZF visszavásárlásra, illetve vásárlástól való elállás pontjait, megbizonyosodhatunk róla, hogy a parfüméria nem fog visszaélni bizalmunkkal. 

Minden esetben megbízható parfümériából vásároljunk! Ellenőrizzük le a céginformációt, esetleg érdeklődjünk a közösségi médiafelületeken.  Ezeket a lépéseket egyszer kell megtenni. Utána pedig csak élvezni az előnyöket, amik tehát a következőek:

  • Illatkülönlegességek elérhetősége
  • Jelentős kedvezmények
  • Alacsonyabb indulási ár
  • Házhoz szállítják, akár a tengeren túlról is.
  • Bármikor vásárolhatok

Természetesen érthető, ha valaki ennek ellenére ragaszkodik az illatok “kipróbáláshoz”. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy míg online fel van tüntetve, hogy milyen illatjellegekre számíthat a fogyasztó 2-3 óra után és később, addig a személyes vásárlás esetén csak a parfüm fejének illata alapján, a magas tónusok alapján fogunk dönteni. Akkor kérdem én, melyik az igazi zsákbamacska?