Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.08.01

Ötödével is többe kerülhet mától a házhoz szállított étel

Ma megszűnik az elviteles és házhoz szállított ételre a járvány miatt különleges „kegyként” megadott kedvezményes áfakulcs. Ez azt jelenti, hogy az ételek akár 21 százalékkal is többe kerülhetnek a korábbinál.

Tavaly november 14-e óta mostanáig a vendéglátó üzletek az elviteles és házhoz szállított ételre is a kedvezményes, 5 százalékos áfát alkalmazhatták. 2021. augusztus 1-jétől azonban a vendéglátó üzlet csak „szolgáltatásnyújtás”, vagyis helyi fogyasztás esetén számíthatja fel a kedvezményes áfát.

A kiszállítás az áfa rendszerében sajátos magyar szabály szerint termékértékesítésnek minősül. A kiszállítási díjra amúgy az 5 százalékos adómérték eleve nem vonatkozott.

A szabály változása miatt mától akár 21 százalékkal is többe kerülhet egy házhoz szállíttatott étel. A jelenleg, mondjuk, 1900 forintért beszerezhető balatoni pizzáért így 2300 forintot is elkérhetnek. Vagyis inkább talán elkérhetnének. Gyanítható ugyanis, hogy az éttermek – saját hasznuk terhére – esetenként engednek majd az árból. Legalábbis akkor, ha rászorulnak a kiszállítás révén szerezhető bevételre - írja az én pénzem.hu.

pizza-alapanyagok.jpg