Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.05

Őrségi barangolások két keréken

A mind természeti értékekben, mind az újra átélt hagyományban gazdag Őrség számos látnivalóval, értékes programokkal, újra felfedezett ételekkel várja a nyugati határszélre érkező turistákat. Népszerűsége töretlen, ami nem véletlen, érdemes kerékpárral is bejárni a vidéket.

 

orsegi-barangolasok.jpg


A hosszú tél után beköszöntött a tavasz, bár az igazán kellemes tavaszi időjárásra még várnunk kell. Addig is érdemes formába hoznunk magunkat és kerékpárunkat, leporolni és karbantartani a hosszú tél után. Egy jó kerékpártúrához még az sem szükséges, hogy legyen túrabiciklink, hiszen egy kényelmes városi kerékpárral, cruiserkerékpárral is elindulhatunk a kisebb túrákra. Főleg azok, akik csak hobbi szinten kerékpároznak. Ne feledjük, hogy a kerékpározás jótékony hatásairól csak szuperlatívuszokban beszélhetünk: egy intenzív kerékpártúra megmozgatja a váz- és lábizmainkat, megdolgoztatja a szívünket, ezáltal javítja a vérkeringést. Segítségével a testünket is formába hozhatjuk, hogy a bikiniszezonra már régi fényében tündököljön.
Összeállítottunk néhány őrségi túraajánlatot azoknak, akik kedvet kaptak a kerékpártúrákhoz:


44 km-es körtúra Őriszentpéterről


A kb. 7 óra alatt teljesíthető körtúra Őriszentpéterről indul, ahonnan Nagyrákos felé veszi az irányt. Az útvonal végig aszfalton halad, és kisebb emelkedőket leszámítva, nem túl megerőltető, tehát bárki vállalhatja, aki egyébként is szokott kerékpározni. Őriszentpéteren tekintsük meg a Rezgőnyár tanösvényt, melyet a siskaszeri Természetvédelmi Oktatóközpont mellett találunk. Érdemes benézni az Oktatóközpontba is, hiszen hasznos kiadványokat, térképeket szerezhetünk be ott. Délre továbbindulva az Árpád-kori erődtemplomot csodálhatjuk meg. Nagyrákoson érdemes betérnünk a faluházba, mely a Zala-folyó partján álló házikóban került kialakításra, illetve utunk során elhaladunk a vasúti völgyhíd mellett is, amely Magyarország leghosszabb völgyhídja. Nagyrákos után Pankasz felé kanyarodunk be, ott nemsokára megpillanthatjuk az út jobb oldalán álló szoknyás faharanglábat, érdemes itt megpihenni! Pankasz után Kisrákos, majd Viszák következik, ahol betekinthetünk Szarvas József pajtaszínházába, valamint felkereshetjük a gyerekek Tündérkertjét is. Viszák után Ivánc település következik, ahol a Sigray család kastélyát és a család síremlékét kereshetjük fel. Ivánc után a túránk legtávolabbi pontjára, Csákánydoroszlóra érünk, ahol a Himfai-parkerdőt feltétlenül meg kell néznünk. Ezt követően visszafordulunk és a már ismert útvonalon visszaérkezünk Őriszentpéterre. Mivel ez az útvonal keresztezi a Rábát, ott is érdemes lehet elidőzni, és megfigyelni a folyó élővilágát.


40 km-es körtúra a Vend-vidéken


A szintén Őriszentpéterről induló és oda visszaérkező útvonal egy másik területet jár be, ám szintén teljesíthető 7 óra alatt. Az őriszentpéteri látnivalókat említettük már az előző leírásban, így arra most nem térünk ki újra. Ezúttal nem Nagyrákos, hanem Szalafő felé indulunk, ahol rögtön meg is állunk, mivel Szalafő sok látnivalóban bővelkedik, és itt igazán megérinthet minket az Őrség bája. Itt található a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol a jellegzetes szeres építkezésbe, a hajdanvoltak életébe nyerhetünk betekintést. Egyik terme a gyerekeknek is remek szórakozási lehetőséget kínál. A múzeum megtekintése után Farkasfára érkezünk, ahol a település központjában ismét megcsodálhatunk egy fa haranglábat. A Rába vidékén 7 szlovén települést találunk, ezek egyike Orfalu, melynek főutcáján népi lakóházakat tekinthetünk meg. A következő falu, amelyet érintünk túránk során, Apátistvánfalva, ahol láthatunk gombakiállítást, illetve bejárhatunk egy 5 km-es tanösvényt is. Ezt követően pihenjünk meg a Hársas-tó partján, majd induljunk vissza eredeti útvonalunkon Őriszentpéterre.
Mindenkinek jó utat és defektmentes, szép élményeket kívánunk!