Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.06

Örök ellenségünk: a vízkő

Háziasszonyként ki ne találkozott volna már a vízkő problémájával, takarításkor időnk legnagyobb részét az teszi ki, hogy a fürdőszoba egyes elemiről lesúroljuk a vízkövet. A vízkő eltávolítása nem egyszerű feladat, és a legbosszantóbb, hogy újra és újra megjelenik.

 

Mi a vízkő és hogyan vegyük fel a harcot ellene?

 

A vízkő nem más, mint a vízben található és abból kivált sók összessége, mely megtapad a folyamatosan víznek kitett felületeken, és ha nagy mennyiségben összegyűlik az elektronikai berendezésekben (bojler, mosógép, kávéfőző), akkor azokat tönkre is teheti hosszú távon. A csapvíz számos oldott állapotú ásványi anyagot tartalmaz (pl. kalcium-karbonát), amelyek a víz hőmérsékletének emelkedésekor vagy nyomáscsökkenéskor kiválnak a vízből, és lerakódnak az adott felületre.

 

viz.jpg

 

Így idővel vízkő borítja a csővezetékeink belsejét, a melegvíztároló tartályokat, a kazánokat, a mosó- és mosogató gépeinket. Magyarországon a legtöbb településen kemény avíz, vagyis sok kalcium- és magnézium-ion található benne, emiatt a vízkőképződés is fokozottabb, mint azokon a helyeken, ahol lágyabb a víz.

Általában igaz, hogy a vízkő nehezen távolítható el, és minden berendezésünket károsítja, amelyre lerakódik. További hátránya, hogy jelentősen lecsökkenti elektronikai berendezéseink teljesítményét is, hiszen gyengíti a hőátadást, a hőkihasználást, és idővel a fűtőelemek teljes cserére szorulnak. Az energiaveszteség mellett számolnunk kell a vízkő korrózióveszélyével is.

A vízkő lerakódása ellen számos módszerrel védekezhetünk, így különféle szűrőkkel, vegyi anyagokkal és mágneses vízkezeléssel is.

 

Szűrők és vegyi anyagok

 

A szűrők használatára elsősorban a csaptelepeknél, zuhanyzóknál, mosógépnél van lehetőségünk, vannak a cserélhető betéttel rendelkező szűrők és a leöblíthető szűrők. Léteznek szűrők a hideg- és külön a melegvíz szűrésére. A szűrőt a bejövő vízvezetékre kell felszerelnünk, és rendszeres időközönként tisztítanunk azokat. A legmodernebb szűrők a legapróbb szennyeződéseket is képesek visszatartani.

A vegyi anyagok esetében, mint amilyenek a különböző vízlágyítók, a vízhez polifoszfát vegyületeket adagolnak, ez az anyag lassítja a vízkő kiválását a vízből. Az egész hálózatra nem javasolják a szakemberek a használatát, hiszen ezzel az emberi szervezetbe is bekerülhet a vegyi anyag, ami nem ajánlott. Tehát olyan rendszereknél alkalmazzuk, ahol nem kerülhet szervezetünkkel kapcsolatba, így például a fűtési rendszerek esetében alkalmazható.

 

Vízlágyítás mágneses módszerrel

 

A mágneses vízlágyítás során elektromágneses impulzusokkal akadályozzák meg a kalcium és magnézium sóinak kikristályosodását. Így a kristályok oldat formájában maradnak meg, vagyis nem rakódnak le a berendezések falára.
Ezzel a módszerrel vízkőmentesen tarthatjuk a csövek belső falát, a berendezéseink fűtőelemeit, vagyis sokkal hosszabb élettartamot várhatunk tőlük, hiszen vízkő-lerakódás nélkül hosszabb ideig működhetnek hibátlanul. Nem utolsósorban pedig energiafelhasználásuk is sokkal alacsonyabb lesz.