Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.17

Ombudsman: szabályozza törvény a szolgálatban lévő rendőrök mobiltelefon-használatát!

Az ombudsman szerint a szolgálatban lévő rendőrök magántelefonjának használatát tiltó miniszteri rendelet helyett a kérdést törvényben kell szabályozni, ugyanakkor álláspontja szerint a hatályos szabályozással az alkotmányos keretek között maradt a kapcsolattartáshoz való jog korlátozása.

 

bilincseles.jpg

 

Alapvető jogokat és kötelezettségeket csak törvény korlátozhat - emlékeztet keddi közleményében Székely László, az alapvető jogok biztosa, aki "kiegyensúlyozott, indokolt és megkülönböztetés nélküli eljárását" szorgalmazott a szolgálati kommunikációs eszköz magáncélú használatáról.
A közlemény felidézi: a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének panasza alapján foglalkozott a kérdéssel az ombudsman. A beadvány szerint előfordulhat, hogy előre nem látható családi eseményről - például betegségről, halálesetről - a hozzátartozók nem tudják értesíteni  rendőr családtagjukat, ami különösen a 72 órás szolgálatban lévőknél jelenthet gondot, egyben javasolták a kérdés törvényi szintű szabályozását.
Az alapjogi biztos jelentésében emlékeztet az Alkotmánybíróságnak arra a megállapítására, hogy a fegyveres szervezetek sajátos szerepének és feladatainak ismeretében maga vállalja az alapjogok korlátozásával is járó hivatást az, aki ezen szervezetek hivatásos állományú tagja kíván lenni.
Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a szükségességi és arányossági mérce a különféle fegyveres szerveknél és különféle helyzetekben eltérő lehet, más egy fegyveres konfliktusban, szükség- vagy veszélyhelyzetben, és más normális viszonyok között.
A közlemény kiemeli: az alaptörvény - a régi alkotmánnyal ellentétben - átfogóan védi a magánszférát: az egyén magán- és családi életét, otthonát, új elemként nevesítve a kapcsolattartását és jó hírnevét, "a magánszféra ugyanakkor nem minden esetben mentes a beavatkozástól", de különböző területei különböző erősségű védelmet igényelnek.
Székely László mindezek alapján felkérte a belügyminisztert, tegyen javaslatot a törvényi szintű szabályozásra, az országos rendőrfőkapitánytól pedig azt kérte, fordítson különös figyelmet arra, hogy a magáncélú mobiltelefon-használat engedélyezése, valamint halaszthatatlan külső, főként családi esetekben a szolgálati kommunikációs eszköz használata kiegyensúlyozottan, indokolt módon és megkülönböztetés nélkül történjen. MTI