Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.25

Nosztalgikus kikapcsolódás Pesten

Sokan elcsodálkozhatunk, mihelyt korabeli fotókon szembesülünk lakóhelyünk közlekedési hálózatával. A még kezdetleges infrastruktúrán felül, ugyanakkor szembetűnőek a levegő minőségét még kevésbé kímélő járművek forgalmi részvétele. Ki ne emlékezne a Rába teherautókra, esetleg a Csepel motorkerékpárok közúti süvítésére, ha csak néhány hazai példát említsünk. Bár a XX. század járműipari csodái közül immár hazánkban is leáldozó félbe kerültek az orosz „zsigulik”, mindazonáltal a régi járműflotta darabjaival szervezett formában, olykor megkímélt, gyűjtői darabokkal kicsiknek és nagyoknak egyaránt van lehetőségük testközelből találkozni.

 

budapest-allas-2020.jpg

 

A hazai levegőállapot közlekedési vonatkozásai

 

Ahogyan a Központi Statisztikai Hivatal 2015-ig terjedő idősoros elemzésből tájékozódhatunk, a levegőminőség állapotát leginkább befolyásoló üvegházhatású gázok összes kibocsátása ugyan csökkent, ám a közlekedésből, valamint szállításból származó szén-dioxid mennyisége 2013-tól ismét növekedő pályára lépett. Legnagyobb kibocsátóknak elsősorban a fejlődő országokat nevezhetjük meg, hiszen csak Kína 2011-ben is már rekordmennyiségben növelte a szénerőműveinek, illetve a forgalomba állított gépjárműveknek a számát, közli az ÉrdekesVilág.hu oldal. Többféle hajtásrendszer kialakításával igyekeztek a járműgyártók ellensúlyozni e romlásnak indult tendenciát, aminek eredményeként mintegy 3 évvel ezelőtt bevezettük a környezetkímélő hatósági besorolást, amely besorolás alá tartozó járműveket egy zöldrendszám által különböztethetünk meg. A nulla, vagy közel semleges kibocsátású járművek, mint a tisztán elektromos, a külső töltésből villanyáromhoz juttatható, ám belsőégésű motorral összehangolt működésű mellett ugyanakkor a szintén hibrid, ám növelt hatótávolságú járműveket különíthetünk. Mint arról az adó/online honlapon is figyelmeztetnek, az állam által rendelkezésre bocsátott kétmilliárdos támogatási alap továbbra is elérhető, amellyel az elektromos autót vásárolni szándékozók még kedvezményesebben juthatnak hozzá a kiszemelt modelljeikhez, így közelítve a Párizsi klímaegyezményben foglaltak elérésének közvetett segítségében.

 

Alkalmanként 100 évtől idősebb motorok is felbőgnek

 

A terjedelmes programkínálataiban, változatos szolgáltatásaiban egyaránt egyedülálló fővárosunk ebben az évben is teret nyit a régi korokat idéző tárgyak, járművek bemutatására, hogy minél több látogató tapasztalhassa meg élőben a főként autóipari termékek egykori ékességeit. Ennek helyszínéül egyrészt a Vasúttörténeti Park, valamint a Víztorony Park szolgál. Amennyiben gyermekünk is fokozottan érdeklődik a járművek iránt, emellett a család többi tagját egy szintén felejthetetlen, élményekben dús hétvégével kívánjuk meglepni, úgy itt könnyen megtehetjük. A programkínálat vázát képező Oldtimer Show idén is elhozza Henry Ford első robbanómotoros konstrukciójának megszólalásig azonos másolatát, amit a közönség előtt több ízben be is kapcsolnak, ugyanakkor a kétkerekűek szerelmesei több mint 100 évnél idősebb motorkerékpárokat vehetnek közelebbről is szemügyre. Az 500 db-ot meghaladó járműtípusokon túl számos kiegészítő program várja a felnőtteket is, hiszen vendéglátós személyzet kínál melegkonyhás ételeket, emellett a méltán elhíresült Csabai kolbászt is megkóstolhatjuk a Tájház Múzeumban. A tinédzser korú családtagok nagy örömére Tuningautó kiállítással is készülnek a szervezők.

 

Környékbeli lehetőségek, mire készülhetünk?

 

Ha a vidékről érkezők vagyunk, illetve a környéken sincs közeli rokonság, ahol 1-2 napos pihenőhelyben részesülhetnénk, úgy több étkezéssel együttes kerületbeli szálláslehetőség közül válogathatunk, ám az árakat illetően érdemes mindig időben tájékozódnunk. Az interaktív kiállítások nemcsak hobbiszinten, a járműiparban egyébként is tájékozottaknak, hanem a hivatásszerűen vezető, illetve autószerelő érdeklődők számára is kedveznek, ugyanis láthatjuk, restaurátorok miként építenek fel 3 nap leforgása alatt egy Datsun veterán sportautót. Akik ez iránt a mesterség iránt érdeklődnének kisiskolásként, vagy már pályakezdés előtt álló, esetleg pályamódosítás céljából, a főváros e tekintetben is nyitva áll az álláspályázó lakosság előtt, mivel a térség digitális, ugyanakkor naprakész állásjegyzékében több száz szakmunkás pozíció közül válogathatnak. Ebben mind az autószerelői, mind a szállítmányozás terén szép számmal akad betölthető álláslehetőség, mely tegyük hozzá, a vidéki átlagos bérmennyiség felett áll. Evégből a fiatalok és az elhivatottságukat kereső egyének egyfajta szabad- és beltéri programjaként is nevezhetjük a fenti eseményt.