Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.13

Nem csak a kitűnő bizonyítvány lehet jó

Eltelt az év egyik legjobban várt, de sokak által nem annyira kedvelt időszaka, azaz a bizonyítványosztás. Sokak számára ez egy mérföldkő, ami azt jelenti, hogy az idei évben mennyire tették oda magukat tanulás terén. Ettől függetlenül mindenképp beszélnünk kell arról is, hogy ne csak a kitűnő bizonyítvány töltse el büszkeséggel a szülőket, hanem a befektetett energiát is ugyanúgy el kell ismerni. 

vizipisztoly.jpeg

Nem csak az elvárások fontosak

 

Természetes, hogy minden szülő minél jobb bizonyítványt szeretne látni a gyermekétől, de nagyon fontos, hogy ne állítsunk lehetetlen elvárásokat. Nem azt mondjuk, hogy ne törekedjen a kiemelkedő teljesítményre, de nagyon fontos, hogy emellett egy boldog és kiegyensúlyozott gyermek maradjon. 

 

Ahogy minden gyermek más, úgy minden tanulás és órára való készülés is változatos. Arról nem is beszélve, hogy míg egyes gyerekek a kisujjból kirázzák a kitűnőt, addig másoknak jóval többet kell készülniük és tanulniuk ugyanazért az eredményért. Sőt, az is előfordul néha, hogy több tanulással gyengébb eredményt érnek el, de ebben az esetben semmiképp sem a jegyet, hanem a befektetett energiát kell díjazni. Azt pedig, hogy egy gyermek mennyit készül az adott órára, senki sem látja jobban, mint a szülő. 

 

Amikor egy-egy gyengébb eredmény kerül az ellenőrzőbe, akkor érdemes végiggondolni azt, hogy vajon mi hogyan tudunk minden nap teljesíteni a munkahelyünkön. Képesek vagyunk a maximumot nyújtani? Meg tudnánk csinálni, hogy minden napunk kitűnő legyen, és ezáltal elégedettek legyünk önmagunkkal? Mindenkinek becsúszhat néhány rosszabb periódus, amikor összecsapnak a hullámok a fejük felett. Nincs ez másként a gyermekek esetében sem, éppen ezért mindig legyünk empatikusak velük. 

 

Mindenki számára nehéz év volt

 

A 2020-2021-es tanév a gyermekek jelentős részének nagyon nehéz időszak volt. Felnőttként is átélhettük a pandémia negatív hatásait, de gondoljunk csak bele, hogy milyen romboló hatással lehetett ez a gyermektársaságokra. Nem elég, hogy fél évig nem láthatták a barátaikat, de 2021-ben egy meglehetősen bizonytalan és megszakításokkal teli tanévet tudhatnak maguk mögött. Ennek köszönhetően nem biztos, hogy az elért eredmények a reális jegyeket mutatják, hiszen mint egy-egy diák is lehetett felkészültebb vagy kevésbé, ugyanúgy a tanárok között is akad, aki a keményebb, illetve a lágyszívű osztályozás mellett tette le a voksát. 

 

Ahogy látható, minden gyermek megpróbálta a maximumot nyújtani az év során, így igenis értékeljük azt pozitívan és hagyjuk meg nekik a pihentető nyarat, újítsunk be pár strandjátékot a Játékszigettől. Természetesen gyakorolni kell, de ha lehet, az élmények és a pihenés legyenek a középpontban idén nyáron.