Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ne pózolj "maszekban" szedett aganccsal, mert többszázezres lehet a bírság!

Ezekben a hetekben vetik le agancsukat a gímbikák, ami vonzza az illegális agancsgyűjtőket is.

Ők sokszor több jogszabályt is megsértve szedik össze a fejdíszeket, sőt végigzavarják a szarvasokat az erdőn, hogy minél több agancs kerüljön birtokukba.

 

agancsgyujtes.jpg


A Vadászati törvény értelmében a hullatott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona. A törvény végrehajtási rendelete szerint a hullott agancsot a jogosult előzetes írásbeli hozzájárulásával szabad gyűjteni. E nélkül a gyűjtés lopásnak minősül.
A vadászati hatóság vadvédelmi bírságot is kiszabhat az illegális agancsozókra: aki a vadat tiltott módon zaklatja, az legalább tízezer, legfeljebb kétszázezer forintra bírságolható, és a bírság ismételten is kiszabható.
Az illegális gyűjtők gyakran zavarják is a szarvasokat, amelyek az erdőből kirohanva – néha a fák közé kifeszített drótokon – leverik fejükről az agancsot. Az ilyen zavarás bizonyos esetekben maradandó egészségkárosodást okozhat akár egyszerre több az állatnak is, ezzel kimerítheti a Büntető Törvénykönyv szerinti állatkínzás fogalmát és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ráadásul az erdőből kimenekülő szarvasok a közúti közlekedést is veszélyeztethetik.
A vadászatra jogosultnak az illegális agancsgyűjtők különösen nagy kárt okozhatnak, hiszen azok a bikák, amelyeknek az agancs leverésekor megsérül az agancstövük, többé nem tudnak normális agancsot felrakni.

(Kiadó: Országos Magyar Vadászati Védegylet. Forrás: MTI - Országos Sajtószolgálat)