Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.23

Munkahelyi kommunikáció

A kommunikáció az élet minden pillanatában jelen van és elkerülhetetlen az munkahelyünkön egy előadásnál, tárgyalásnál vagy magánéletünkben érzelmeink kimutatásában. A párbeszéd az emberi létünk egyik alapja, amivel kapcsolatokat, üzleteket alakítunk ki.

 

Életünk egy jelentős részét munkahelyünkön töltjük, így fontos a munkatársainkkal fenntartott kapcsolat és azon belül a velük való kommunikáció. Sokan nem figyelnek a legfontosabb kommunikációs elemre, mégpedig a másikra összpontosított figyelmünkre, és a koncentrációjára. Fontos, hogy figyelemmel kövessük a másik mondani valóját, a verbális és a non-verbális jelekkel együtt véve. Beszéd közben kifejezhetjük odafigyelésünket, „uhm” és „értem” verbális jelekkel. Hosszabb távon az ilyen kommunikációk hozzájárulnak kapcsolataink kialakításában, hiszen senki nem szeret olyannal beszélgetni, aki nem figyel rá.

 

munkahelyi-kommunikacio.jpg

 

Gyakran előfordul, hogy munkahelyünkön előadást vagy egy tárgyalást kell levezetnünk, ahol a saját munkánkat vagy a céget kell prezentálni vagy képviselni. Sokan ilyenkor zavarba jönnek és leblokkolnak, nem tudják, hogyan kezelni ezt a helyzetet. Ilyenkor nyugodtan elejthetünk egy humoros megjegyzést, hogy most mennyire izgulunk. A hallgatóság nem fogja ezt zokon venni és másként is állnak ezután a prezentációdhoz. Akinek pedig már ebben nagy tapasztalat van, az kihasználhatja megfelelő kommunikációs készségeit és akár máshol is kamatoztathatja tudását. A SzegedAllas.hu honlap számos új munkát kínáló céget és álláshirdetést tartalmaz. De aki kommunikáció terén bátorításra szorul, annak sem kell megijednie, hiszen bőven talál más szaktudásnak megfelelő állást az oldalon.

 

Összességében a kommunikáció és a párbeszéd nagyon fontos a munkahelyi és a magánéleti kapcsolataink terén. Fontos hogy érdeklődéssel figyeljük a másikat, és kölcsönösen viszonyuljunk hozzájuk, hiszen csak így vagyunk képesek ismeretségünket bővíteni és fenntartani azokat.