Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.13

Mulan akkor és most

Az 1998-as Disney klasszikus nagyon sok kislánynak, na meg kisfiúnak is a szívébe lopta magát a világ minden táján. Végre terítékre került egy olyan hercegnő, aki nem várt a hercegre, hogy megmentse, aki nem fogadta el egyszerűen a sorsát, hanem maga döntött arról, hogy neki mi lenne jó. A Mulan balladája című versből természetesen nem csupán a Disney táplálkozott, hiszen megannyi előadás és film alapjául szolgált. Mikor megtudtuk, hogy ez a régi mese is új élőszereplős feldolgozást kap, a felnőttek lelke mélyén szunnyadozó gyerek felébredt és őrült táncba kezdett, énekelve a mese ikonikus dalait. Vajon megütötte az elvárások szintjét a film?

 

mulan-rajzfilm.jpg

 

Miért szerettük anno Mulant?

 

Nem csupán a főszereplő jelleme változott meg az adaptációban, de a szereplőgárdába is erősen belenyúltak a készítők. Mulan az eredeti mesében, mint azt mind jól tudjuk, jó ideig analfabétának tűnik a harcossá válásban. Nem jeleskedik semmiben, amit Li Shang kiad a friss katonáknak feladatként. A mese során azonban igaz barátokra tesz szert, szerelemre talál, na meg nemzetét is megmenti. Mulan az a Disney hercegnő, akire mindenki felnézett - és talán még ma is felnéz - annak idején.

 

Mulan kicsit mintha megváltozott volna

 

Azok a Mulan-rajongók, akik nem szeretnének spoilereket olvasni a mese új adaptációjával kapcsolatban, kérjük, hogy a következő gondolatokat ne olvassák el! Nem szeretnénk senkinek sem elrontani a filmélményét beszámolónkkal.

 

Most, hogy senki lelki világát nem kell félteni, hadd fedjük fel azt, amit sokan kritizálnak! A filmadaptáció Mulanja igencsak tehetséges. Sokaknak persze nem ez volt a szívfájdító, hanem a fontos karakterek hiánya. Mushu és Cricket vitték a prímet, mindig fellazították a jelenetek komolyságát. Nos… velük nem találkozunk a filmben. Cricket katonaként szerepel, ám csupán mellékszereplőként.

 

Akik szerették volna látni Li Shang nem rajzolt énjét… nos erről le fognak maradni. A rendező a #Metoo mozgalomra hivatkozva teljesen kihagyta a férfit, mondván túl kellemetlen lett volna egy beosztottja iránt gyengéd érzelmeket tápláló szereplő. Mulan persze nem marad “herceg” nélkül, filmbéli szerelme a vele egyenértékű harcos Chen Honghui. Míg az eredeti rajzfilm igazi humoros musical volt, ez a film egy harcművész hős kalandjait mutatja be. 

 

Aki azért ülne be, mert szeretné újra énekelni a régi, szívünkhöz nőtt dalokat, sajnos el kell őket keserítenünk. Ellentétben a Szépség és a szörnyeteggel és az Oroszlánkirállyal, a Mulanból minden dalt eltávolítottak.

 

Nem volt elég infó a Mulanról? Olvasd el, az INFINITY Tokok bejegyzését is, akik még több érdekes információval és király tokokkal, telefonos kiegészítőkkel is várnak téged!

 

Mulan veled lehet minden nap

 

Érdemes a Disney mesékhez fordulni, amikor inspirációra van szükséged! Azonban amikor már elhagytuk az általános iskolát, akkor a plüssök, nyakláncok és egyebek ideje leáldozott. Ilyenkor érdemes olyan telefontokot beszerezni, amin menő dizájnba foglalva szerepel kedvenc szereplőd!