Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.08.10

Mitől ízes az e-cigi?

Az elektromos cigaretták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek idehaza a dohányosok körében. A jelenség oka, hogy a bagó megszokott dohány íze helyett ellenállhatatlan ízeket füstölhetünk. De vajon mitől lesz az elektromos cigi gőze finom?

ecigaretta.jpeg

Az ízek alkotóelemei

 

A házilag magunknak kevert elektromos cigaretta folyadék, azaz az e-liquid három különböző összetevő elegye. A propilén-glikol (PG) felel az e-cigi torokhatásáért, valamint az ízintenzitásáért. A növényi glicerinnek pedig a gőzfelhőket köszönhetjük.

A téves híresztelésekkel ellentétben ezek az anyagok semmilyen egészségre káros anyagot nem tartalmaznak – ha megfelelő helyről szerezzük be őket. A PG a különféle kozmetikai ipari és gyógyszeripari készítményekben is megtalálható. A VG pedig az élelmiszeripar egyik alapanyagának is tekinthető.

A bort nem színéért, de izéért veszik – tartja egy régi közmondás. Bár az bázisfolyadékok megfelelő mixtúrája akár önmagukban is füstölésre készek, de az esszenciák nélkül kevésbé élvezhetjük az e-cigizés élményét. Az alapfolyadékokhoz megfelelően adagolt magasan koncentrált aromák koronázzák meg leginkább a „vapelést”.

 

Fejtörést okozhat a választás

 

Az ízélményt adó e-liquid aroma kiválasztása nehezebb feladat, mint gondolnánk. Az egyik problémát a bőség zavara okozhatja, hiszen rengeteg termék közül válogathatunk. Azonban jobb nyitott szemmel járnunk, mert két hasonló márka között jelentős áreltérések mutatkozhatnak. Ebben az esetben pedig nem feltétlenül érvényes az olcsó húsnak híg a leve bölcsesség.

Ízlések és pofonok – szokták mondani. Az e-liqudik aromák kiválasztásánál ez hatványozottan igaz. Akár hónapokba is telhet, mire megtaláljuk a szájízünknek igazán tetsző e-cigi koncentrátumot. A hazai kínálatban többnyire gyümölcsös, mentolos, dohányos és desszertes ízek között válogathatunk. Persze fő a változatosság, viszont kár volna, ha valamelyik ízesítés a kukában landolna. A döntés előtt érdemes az internetes „vaper” fórumokon termék értékeléseket olvasgatnunk.