Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.21

Mit tegyünk, ha pont hétvégén fáj a fogunk?

A fogfájás az egyik legelviselhetetlenebb fájdalom és ez az a dolog, amitől a legtöbb ember retteg. És valljuk be, a fogfájás mindig rosszkor jön. Sajnos mi magyarok általában addig húzzuk-halasszuk a fogorvosi látogatást, amikor már annyira fáj a fogunk, hogy napok óta enni és aludni se tudunk a fájdalomtól. Fogorvosok szerint ez megelőzhető lenne, ha fél vagy legalább egy évente mennénk ellenőrzésre és így a szakember még akkor tudná kezelni a rossz fogat, mikor nincs úgy begyulladva, hogy az egész arcunk fel legyen dagadva.

Akkor ugyanis, ha gyulladt foggal megyünk a fogorvoshoz, nagy a valószínűsége hogy nagyon meg fog kínozni minket, hiszen ilyen esetben nem hat még a legerősebb érzéstelenítő se. Közelegnek az ünnepek és belegondoltunk már abba, mit kell tenni, ha éppen ünnepnapon, vagy hétvégén kezd el fájni a fogunk? Hogy vészeljük át azt a pár napot, míg eljutunk egy fogorvoshoz?

 

fogaszat.jpeg
 

Kiesett tömés


Kiesett tömés esetén sokan azt szokták javasolni, hogy tömjük be valamivel a lyukat. Ilyen esetben a fogorvos szerint is az a legjobb megoldás, ha szegfűszegolajos vattát nyomkodunk a lyukba, hiszen ez gyulladáscsökkentő hatású. Természetesen ez csak egy átmeneti megoldás, addig, amíg eljutunk fogorvoshoz.

Kitört vagy letört fog


Elég egy szerencsétlen esés, vagy egy rossz ütődés és a fog kitörik. Van rá esély, hogy a kitört fogat visszategyék a helyébe, de ez csak akkor lehetséges, ha az egész fog kitört, nem csak egy darabkája. Ilyenkor azonban az a legfontosabb, hogy tudjuk, mennyi idő telt el a fog kitörése óta, hiszen a fog csak néhány órát áll el. Ha van rá esély, hogy rövid időn belül megfelelő szakemberhez eljussunk, akkor a kitört fogat helyezzük tejbe, vagy sós vízbe. Nagyon fontos ugyanis, hogy ne száradjon ki!
Ha egy rossz harapás következtében fogunkból letört egy darab, azt nem érdemes megtartani, nem fogják tudni visszatenni a koronára. Ilyen esetben legyünk óvatosak, még a nyelvünkkel se piszkáljuk, hiszen nagyon éles lehet és fájdalmat okozhat.

Lyukas fog


Ha lyukas fogunk hétvégén, vagy akár nyaraláskor kezd el fájni, akkor pár napot még kihúzhatunk fájdalomcsillapítók szedésével, ám ezzel se húzzuk sokáig az időt, mindenképpen fogorvoshoz kell mennünk, amilyen gyorsan csak lehet. Mivel a fogfájás sokszor éjszaka tör ránk, ezért azt szokták tanácsolni, hogy aludjunk egy magasabb párnán, mert ha teljesen vízszintes helyzetbe fekszünk, akkor még jobban fog fájni a fogunk. Egy szuvas fog sok egyéb bajt tud okozni, így nem szabad elhanyagolni és minél előbb szakemberhez kell fordulni.
 

Próbáljuk meg megelőzni a bajt!


A legjobb, amit tehetünk, hogy gondosan ügyelünk a szájhigiéniánkra, napi kétszer, vagy háromszor mossunk fogat, illetve használjunk fogselymet, illetve öblögessünk szájvízzel. Az elhanyagolt fogkő is rengeteg betegséget okozhat, például fogínygyulladást és fogágygyulladást. Ezek már komoly problémák, és ha nem figyelünk oda, akkor akár a fogainkat is elveszíthetjük arról nem is beszélve, hogy a folyamatosan érzékeny, vérző íny napról napra csak rosszabb lesz.

 


loading...