Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.30

Mit tegyünk, ha lángol az autónk?

A nyári időszakban egyre több család utazik rövidebb-hosszabb utakra, hogy belföldön vagy külföldön nyaraljanak. Aki nem repülővel vagy busszal utazik, az esetek nagy részében személyautót választja közlekedési eszközének. Cikkünk arra ad iránymutatást, hogy mi is volna a helyes magatartás és mit kellene csinálni abban az esetben, ha lángra kap járművünk.

 

langolo-auto-1.jpg

 

Immáron a sokadik hőhullám éri el hazánkat már-már mediterrán meleget előidézve, amely komoly kihívások elé állítja  műszaki eszközeinket is. A mai modern autók hűtési rendszerét nagyon pontos mérnöki munkával tervezik meg, azonban nem egyszerű feladat a magas hőmérsékleten üzemelő motor hőelvezetéséről gondoskodni, arról nem is beszélve, hogy egy-egy turbófeltöltővel szerelt gépjármű hő kibocsájtása még magasabb. Ebben a meleg időben az aszfalt hőmérséklete is elérheti az 50-60 celsius fokot, amely tovább növeli a jármű hűtésének a feladatait.

 

Abban az esetben, ha túlterhelődik a motor vagy valamilyen elektromos meghibásodás történik, előfordulhat, hogy lángra kaphat járművünk. Ezeknek a tüzeknek a megfékezéséhez ajánlott a következő hasznos tanácsokat betartani:

 

Tartsunk autónkban tűzoltó készüléket! Magyarországon, nem kötelező tartozéka az autóknak, azonban számos külföldi országban (például: Görögország, Románia, Bulgária, Belgium) része kell, hogy legyen a jármű felszerelésének. Minden egyes tüzet a kezdeti fázisában lehet a leghatékonyabban eloltani, így éppen a jármű vezetője mentheti meg legeredményesebben saját járművét egy tűzoltókészülékkel történő oltás során. Fontos, hogy ha tapasztalunk már lángokat a motortérben, akkor ne nyissuk ki teljesen a motorháztetőt, mivel így jelentős oxigénhez jutnak a lángok és fellobbanhatnak, égési sérüléseket okozva. Javasolt a résnyire megnyitott motortérbe befújni az oltóport vagy az oltógázt, amelyet a készülék tartalmaz.

 

langolo-auto-2.jpg

 

Ha csak füstölést tapasztalunk, áramtalanítsuk járművünket. Áramtalanítás legegyszerűbb módja az akkumulátor saruinak leválasztása, így az elektromos rendszerek további működését megszüntetjük. Vannak járművek, amiben egy, a motortérben elhelyezett gombbal is végrehajthatjuk az említett folyamatot.

 

Ne terheljük túl járművünket, legyünk tisztában a gépkocsi műszaki paramétereivel, a nyaraláshoz bepakolt rengeteg felszereléssel, személyekkel együtt sem lépheti át a jármű a forgalmi engedélyben megengedett maximális tömegét.

 

Minden esetben a legfontosabb és az első teendő az legyen, hogy a személyautóban utazók testi épségét mentsük, azonnal hagyják el az égő vagy füstölő járművet. Autónk oltását csak akkor kezdjük meg, amikor már emberi élet nem forog veszélyben!
(Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)