Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.13

Mit tegyek, ha a kutyám “nyugdíjas korba” lépett?

Az idő kegyetlen, és senkit sem kímél. Sajnos nem csak neked lesz évről évre egyre több gyertya a szülinapi tortádon, hanem kutyusod felett is elszáll az idő. A színes pofi megőszül, a mozgás nehézkessé válik, a csillogó szemekben pedig lassan kihuny a fény. A gazdik legnagyobb fájdalmára az elmúlást nem lehet elkerülni, viszont azért nagyon is sokat tehetsz, hogy széppé tedd kedvenced életének utolsó időszakát. 

 

Mérsékeld a mozgást!

 

Lehet, hogy kutyád “fénykorában” egy fékezhetetlen örökmozgó volt, aki szinte egy percre sem állt meg, és akár a maratont is lefutotta volna veled, mostanra azonban minden bizonnyal jócskán visszavett a lendületből. Nem csoda, hiszen az öregkor beköszöntével neki is éppúgy elkezdtek fájni az ízületei, és egyre nehezebbé válnak az olyan jól megszokott mozdulatok, mint a lefekvés, felkelés, lépcsőzés. 

 

Ezért semmiképp se erőltesd túl idős barátodat, és ne várd el tőle, hogy ugyanazt a teljesítményt nyújtsa, mint évekkel ezelőtt. Inkább sétáljatok többször rövidebbeket, lépcső helyett használjátok a liftet, a fekhelyét pedig tedd olyan helyre, amit könnyen meg tud közelíteni, és nem kell hozzá felugrania sehová. Persze a mozgás azért ne maradjon el teljesen, de kíméld őt, amennyire csak lehet. Ha nincs kedve hemperegni vagy a labda után futkosni, ne erőltesd. 

 

kutyatap.png

 

Ügyelj az etetésre!

 

Bár kutyusod már jóval kevesebbet mozog, az étvágya azonban minden bizonnyal még a régi. Ez pedig azzal jár, hogy a kevesebb energiafelhasználás hatására szépen hízni kezd. A túlsúly minden életkorban problémás, az idős ebeknél azonban különösen oda kell figyelni rá. Csökkentsd az eledel mennyiségét, és válts olyan tápra, amely kifejezetten az öreg kutyák számára készült.

 

A Kutyakajas.hu-nál kapható Brit Care eledelek közül például válaszd a Light&Senior elnevezésűt, ami csökkentett energiatartalommal rendelkezik, gabonamentes, és tökéletes táplálék a nyugdíjas kutyusoknak. Egy megfelelő eledellel akár évekkel meghosszabbíthatod kedvenced életét! 

 

Ne hanyagold az állatorvost! 

 

Remélhetőleg eddig is minden évben hordtad kutyádat egy alapos orvosi ellenőrzésre, idős korban azonban minden bizonnyal gyakrabban is fel kell keresnetek a rendelőt. Akárcsak az emberek, az állatok is egyre hajlamosabbak a betegségekre a kor előrehaladtával. Öreg kutyáknál már gyakran van szükség gyógyszeres kezelésre, szükség esetén fájdalomcsillapításra. Ha kedvenced feltűnően rosszul van, ne habozz, irány az orvos!

 

És végül nem mehetünk el szó nélkül a “végső látogatás” mellett sem. Hiszen sajnos eljön az a pont, amikor a kutya már a legnagyobb odafigyelés ellenére is csak szenved, és olyannyira gyenge, hogy már enni-inni sem tud magától. Felelős gazdiként ilyenkor kutyád érdekeit kell nézned, és meghoznod azt a nehéz és fájdalmas döntést, hogy megszabadítsd őt a szenvedéseitől, és hagynod, hogy az orvos átsegítse őt az örök vadászmezőkre.