Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.20

Mit tartalmaz egy igazán jó kutyatáp?

A kutya ragadozó. Pipa. Csak húst eszik. Ez már korántsem igaz teljes mértékben. Bár a táplálékának a jelentős része színtiszta hús, ettől függetlenül számos más tápanyagra is szüksége van az egészséges és kiegyensúlyozott élethez. 

 

Mit egyen a kutya?

 

Lehet, hogy te is tapasztaltad, hogy ha a négylábúd csak húst kapott enni, akkor rövid időn belül kialakultak nála különböző diszkomfortos életmódbeli változások. Ide tartoznak a hiánybetegségek, amelyek arra hívják fel a figyelmedet, hogy valami korántsem működik jól a szervezetében. Bármilyen hihetetlen, ebben az esetben egyáltalán nem jó megoldás, ha megkínáljuk nyers zöldséggel, mert egyrészt számára emészthetetlen nyersen, és nem is tudjuk orvosolni a problémát. 

 

A maradék sem alkalmas arra, hogy a kutyák állandóan azon éljenek, mivel számos dolog hasznos vagy ízlik az embernek, addig a kutya számára akár mérgező is lehet. Bár természetesen mindent és bármit megennének, felelős gazdiként határt kell szabni az étvágyuknak. 

 

 

kutyatap.png

 

 

Milyen igényeknek kell megfelelnie a kutyatápoknak?

 

Az igények koronként és kutyánként változnak, de azért megpróbálunk egy átfogó képet adni a legfontosabbakról. 

 

A legtöbb információt a csomagolásokról gyűjthetjük össze, amin részletesen fel vannak tüntetve a hozzávalók és azok arányai. Ez optimális esetben 18-24% nyesfehérje, 8-13% nyerszsír, 4-7% nyershamu, 2-4% nyersrost.

 

Persze nem mindegy, hogy a kutyánk milyen ízeket preferál, így lehet csirkés, lazacos is akár az ízesítése.

 

A célcsoport is igen mérvadó, ahogy már említettük, hiszen vannak kölyök, fiatal felnőtt, felnőtt, senior és persze ételallergiás kutyáknak megfelelő tápok is a boltok polcain. Továbbá méret szerint is csoportosítják az ételeket, azaz kistestű és nagytestű, valamint ezek variánsai is megtalálhatók a csomagoláson. 

 

A legfőbb adat, amire támaszkodhatunk, hogy jó-e a kutyánk által fogyasztott kutyatáp, az az, hogy mennyire egészséges a négylábú. Azaz mennyire csillog a szőre, mennyire aktív a mindennapokban. Az emésztése is árulkodó, hiszen fontos, hogy megfelelően működjön, követhető legyen, megfelelő állagú, színű és mennyiségű legyen a széklete.

 

Ha az aktivitása a korának és testalkatának megfelelő, akkor az tökéletesen megmutatja, hogy egészségesen tápláljuk-e a négylábút. Érdemes körülnézni a Kedvence.hu oldalon, ahol csupa jó minőségű kutyatáp közül válogathatsz!


Ha igazán prémium minőséget szeretnél választani kedvencednek, akkor mindenképp olyat keress, ami nem tartalmaz ízfokozót, mesterséges anyagokat, színezéket, és az összetétele hasonló a fent bemutatott példához. Arról nem is beszélve, hogy természetes és egészséges anyagokból áll, így biztosan nem adsz káros és egészségtelen dolgot a kutyádnak.