Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.26

Mit érdemes tudnod a kollagénekről?

Talán már te is hallottál a kollagén nevű anyagról, ha máshonnan nem is, akkor a ránctalanító krémek kapcsán. Főleg, hogy ezen a területen még mindig parázs viták folynak, ugyanis máig sem egyértelmű, hogy a kollagén külsőleg hatásos-e vagy sem. Mielőtt azonban magad is véleményt alkotnál ebben a kérdésben, nem árt, ha megismered a kollagén legfontosabb tulajdonságait. 

 

 

yobogu-vitamin.png

 

Mi az a kollagén, és mire jó?

 

Röviden: a kollagén a fehérjéknek az egyik fajtája, ami többek közt az emberi szervezetben is megtalálható. Alkotóeleme a bőrnek, a hajnak, az izmoknak és ínszalagoknak és a porcoknak. Minél több van belőle, a bőr annál simább és feszesebb, a haj erősebb és egészségesebb, a csontok ellenállóbbak, az izomzat pedig rugalmasabb.

 

A gond azonban csak az, hogy az évek múlásával szép lassan csökken a mennyisége a testben, ez pedig egy idő után már érezhető és látható tünetek formájában is megnyilvánul. Szerencsére ebbe nem muszáj beletörődni, ugyanis a kollagén kívülről is pótolható.

 

Milyen fajta kollagének léteznek?

 

A kollagéneket legegyszerűbb az eredetük szerint csoportosítani, ez alapján megkülönböztetünk csirke-, marha- és halkollagéneket. A nevükből talán már sejted, hogy a nevezett állatok szöveteiből vonják ki őket. Bár a szervezet számára mindegyik hasznos, azonban közülük mégis a halkollagén az, amely a leginkább hasonlít az “emberi” változathoz. 

 

A speciális molekulaszerkezete miatt ráadásul könnyebben felszívódik, és nem terheli meg az emésztést sem, ez pedig remek hír azoknak, akiknek például érzékeny a gyomruk, vagy valamilyen emésztőrendszeri problémával küzdenek. 

 

A kollagén ugyanis belsőleg alkalmazva a leghatékonyabb, de ezt magad is megtapasztalhatod, ha kipróbálod a halkollagén-tartalmú Yobogu folyékony vitaminokat.

 

Mi történik a kollagénfogyasztás hatására? 

 

A kollagén ugyan nem egy olyan “csodaszer”, ami máról holnapra látványos változásokat ígér, de ha folyamatosan alkalmazod, akkor pár hét után már észrevehető a javulás. A bőröd élettel telibb és feszesebb lesz, a ráncok csökkennek. A striák elhalványulnak, a körmöd és a hajad pedig sokkal erősebb lesz. Az ízületi fájdalmak enyhülnek, az izmaid pedig jobban bírják majd a terhelést. Tulajdonképpen némileg lelassítod az öregedést, és kívül-belül jobban érzed magad a bőrödben.

 

Mi a helyzet a kollagéntartalmú krémekkel?

 

Kanyarodjunk vissza cikkünk elejéhez, ahol arról írtunk, hogy máig nem tisztázott, hogy a kollagén külsőleg alkalmazva is hasznosul-e. Egyesek ugyanis azt állítják, hogy kollagénes ránctalanító krémek használatával a bőr fiatalítható, mások szerint pedig semmi értelme ilyen formában alkalmazni, ugyanis a kollagén molekulája túl nagy ahhoz, hogy be tudjon szívódni a bőr középső rétegébe. 

 

Mivel ebben még a szakemberek sem feltétlenül értenek egyet, ezért végső ítéletet mi sem tudunk mondani, egy azonban biztos: belsőleg fogyasztva jóval széles körűbben hat.