Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.03.25

Mit érdemes tudni a társasági jogról?

A 2013. évi V. tv. a Polgári Törvénykönyvről szóló jogszabály (korábban a Gt.-nek is nevezett 2006. évi IV. tv.) alapján manapság könnyűnek tűnik gazdasági társaságot alapítani.
Ehhez természetesen szükség van
egy társasági jogban otthonosan mozgó ügyvédi irodára. A szakterületen jártas ügyvéd képes eligazodni a gazdasági társaság alapítása, módosítása, megszüntetése témakörökben, továbbá a társasági jogi jogviták rendezésében, ezeknek felelősségi, hatásköri kérdéseinek vizsgálatában.

tarsasagi-jog-ugyved.jpg

Amikor valaki cégalapításon töri a fejét, igazán körültekintően kell eljárnia. Mindezekhez szüksége van a személyes azonosító irataira, a társaság alapításával kapcsolatos okiratokra, annak határozataira, sőt ki kell tudnia választani, hogy milyen társasági formát kíván létrehozni, ahhoz milyen induló tőke szükséges, valamint a tagok milyen mértékben felelnek a vagyonukkal a társaságért.

A leggyakrabban megalakított társasági forma a korlátolt felelősségű társaság (kft), melynek induló tőkéje 3.000.000 forint. Ezen felül, amit tudni kell a cég alapításához, az a választott cégnév, ami nem egyezhet egyik, már bejegyzett névvel sem; székhely; tevékenységi kör megjelölése; tagok, vezetők adatai.

Amennyiben a módosítás az, ami minket érdekel, úgy mindenképp szükség van a cég alapító okiratára, melyet ilyen esetben módosítanak. Ebben is ügyvéd tud segíteni , mivel a változtatás alapja csakis egy taggyűlési jegyzőkönyv lehet, amit ügyvéd kell, hogy ellenjegyezzen. Amennyiben változik a cég tevékenysége, akkor is rendelkeznie kell egy fő tevékenységi körrel, de mindezek bővíthetőek, valamint ezt minden esetben az adóhivatal felé kell jelezni.

Ha az üzletrész, törzsbetét vagy cég eladása a kérdés, akkor is számos részletre érdemes figyelni, hiszen eltérő szabályok vonatkoznak a kft, a bt és a többi cégforma esetkörére. Mindezekről egy hozzáértő ügyvéd tud tájékoztatni , hogy melyik számunkra a legelőnyösebb. Az ügyvéd feladatai közé tartozhat az is, hogy ha a tagok egymással, a tagok a társasággal szemben, illetve a tagokkal szemben követeléseket támasztanak, az ezzel kapcsolatos jogokat érvényesítse.