Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.17

Mindenki ismeri a szorzótáblát?

Lassan érkezik a téli szünet, és természetesen a gyermekkel otthon is gyakorolni kell az iskolában tanultakat. Ha neki is meggyűlik a baja a szorzótáblával, akkor mindenképp neki kell kezdeni a magolásnak. Vagy lehet, hogy inkább más módszer a célravezető?

 

Nem csak a magolás lehet jó

 

Korábban a legegyszerűbb módszernek a szorzótábla bemagolása tűnt, hiszen megtanulhattuk, mint egy mondókát. Ezzel csak az a baj, hogy később nehezebb alkalmazni mondjuk egy feladatban, mint azt, ha ténylegesen meg is értjük a lényegét. 


Ha jó a tanító, akkor könnyedén elsajátíthatják a gyerekek a szorzótáblát, nem kell azon merengeni, hogy mondjuk 8x7 az mennyi. Sőt, arra sincs szükség, hogy végig gondolják, hogy 7+7+7+7+7+7+7+7 az, amit ki kell számolni. Az is lehet, hogy éppen valami miatt nehézségbe ütközik a tanulás, így sokkal több ismétlésre vagy gyakorlásra van szükség. 

 

 

szamologep.png

 

A gyakorlás fontos

 

Kevesen gondolják, hogy a matematika kapcsán is milyen fontos a gyakorlás. Hiszen csak a megfelelő időráfordítással sajátítható el készségszinten a különböző alapműveletek elvégzése. Ez elengedhetetlen a továbbiakhoz, hiszen ha már valakinek az összeadás-kivonás, szorzás-osztás vonalon problémái akadnak, annak csak további nehézséget fog okozni ezek kombinációja. Tehát mindenkinek ajánljuk, hogy gyakoroljon minél többet a gyermeke. Persze ez nem csak füzetben kivitelezhető, hanem akár utazás közben, mobilról is.

 

A kiszamolo.com oldalon többféle lehetőség nyílik a gyakorlásra, hiszen akár tesztek, játékok és kvízek kitöltése is választható. Ennek köszönhetően a gyerekeknek többféle lehetőség adódik a szorzótáblák gyakorlására. Az interaktív szorzótábla remek módszer az önellenőrzésre. Ha a választott számokra viszi a gyermek az ujját vagy az egeret, akkor a metszésponton megjelenik a számok szorzata. Ez egy különleges négyzet, hiszen 1-10-ig megtalálható rajta a számok szorzata, azaz a legnagyobb szám, a 100 is.

 

Egy másik gyakorlási lehetőség egy 10 x 10-es szorzótábla, amibe úgy kerülnek be az összegek, hogy ha jól válaszolunk a kérdésre. Ez azért is jó választás, mert az összes szorzás elvégzésére van lehetőség, hiszen csak úgy lesz teljes a négyzet. 

 

Végül pedig egy kvíz jellegű kis teszt található az oldalon, ahol a fentieket gyakorolhatja a vállalkozó szellemű jelentkező, hiszen 4 lehetőség közül kell kiválasztani azt, ami az eredmény. Mindezt 60 perc alatt, és 20 kérdést kell hibátlanul megoldani. Csak annak egyszerű, aki topon van a szorzásokat illetően, és a kisujjából kirázza a kért eredményeket. Akár többször is végezhető, hiszen mindig más szorzások eredményére kíváncsi a rendszer. Igazán jó időtöltés alsós és felső gyerekeknek egyaránt, és nem mellesleg remekül fejleszti a memóriát.

 


loading...