Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.04.13

Minden, amit érdemes tudni a kollagénről

A kollagén, az emberi szervezet szempontjából nélkülözhetetlen fehérje, tulajdonképpen nem más, mint egy erős ragasztó. Ezt a görög eredetű elnevezése is igazolja (a „kólla” szóból származik, ami ragasztót jelent magyarul). Annak hiányában nemcsak a bőrünk, a hajunk és a körmeink lennének szárazak és törékenyek, de az izmaink nem fejlődnének, illetve a csontjaink sem erősödnének.

A leggyakoribb fehérje

A szervezetünkben található fehérjék közel 30%-át a kollagén alkotja – ezáltal joggal nevezhetjük azt az emberi, illetve az állati test legelterjedtebb fehérjéjének.

 

kollagen.jpg

 

A kollagén hatásai

A kollagén emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait akár napestig is sorolhatnánk – és talán még akkor sem érnénk a grandiózus lista végére. A szóban forgó fehérje hallatán mégis a legtöbbünk lelki szemei előtt óhatatlanul a rugalmas, bársonyos bőr, a szép, dús hajkorona, illetve az egészséges körmök jelennek meg. Ezt egyébként az öregedésgátló készítmények reklámjának tudhatjuk be, ám az vitathatatlan, hogy a kollagén valóban felbecsülhetetlenül hasznos befolyással bír az említett területeken. A kollagén igazoltan remek hidratáló, csökkenti a ráncokat, javítja a köröm általános minőségét, illetve megelőzi a korai hajhullást, erősíti a hajszálakat.

A szervezet Alfája és Ómegája

A kollagén erősíti a csontjainkat, segíti a szövetek regenerálódását, a zavartalan szívműködést, jótékonyan hat az emésztőrendszer működésére, gyulladáscsökkentő, emellett pedig az éles látás alapfeltétele is. E korántsem teljes lista láttán, már könnyedén következtethetünk arra, mi történik, ha hirtelen lelassul a fehérje termelődése.

Mi történik, ha csökken a kollagén szintje a szervezetünkben?

A kollagént alapvetően az emberi szervezet saját maga állítja elő. Sajnos azonban az évek múlásával ez a „szuperképességünk” is gyengül, és lelassul a kollagén termelődése. Ez esetben a mi feladatunk pótolni a megfelelő étrend-kiegészítők formájában a szóban forgó fehérjét.

Hogyan pótolható a kollagén?

A tévhittel ellentétben a kollagént csakis belsőleg, és nem a bőrünkre kenhető krémek formájában pótolhatjuk. A Panda Nutrition Collagen C zöldpipás készítmény ideális lehetőséget biztosít ehhez, természetesen mellékhatások nélkül. A hozzáadott hialuronsav a bőr komplexebb védettségét biztosítja, míg a C-vitamin fokozza a készítmény hatását.

A kollagén legjobb barátja a C-vitamin

A kutatások bebizonyították, a C-vitamin nemcsak a kollagén tabletták hatékonyságát, de magát a kollagéntermelés intenzitását is nagyban befolyásolja.