Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.30

Milyen tévhitek vannak a csalánkiütésekkel kapcsolatosan?

Manapság a csalánkiütést tekintik az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati problémának. A test bármely részén előfordulhat, nagysága változó lehet, van hogy összefolyó, de éles szélű, a bőr szintjéből kiemelkedő viszkető csalánfoltként jelentkezik. Színe általában halvány piros és a foltok jellemzően 24 órán belül eltűnnek, majd a test egy másik részén jelennek meg.

 

csalankiutes.jpg

 

Mi okozhatja a csalánkiütést?

Nagyon sokféle dolog állhat a háttérben. Akár az időjárási hatások, a különböző élelmiszerek, gyógyszerek, vagy olyan ruházati anyag, amely a bőrrel érintkezik, de akár egy fertőzés is előidézheti.

Tévhitek a csalánkiütéssel (urtica) kapcsolatban:

 1. Sokan azt gondolják, hogy csakis valamilyen allergiás reakció okozhatja. Holott a csalánkiütés sokkal inkább egy átfogó megnevezés minden olyan bőrtünetre, mely csaláncsípés szerű tünetekkel jár. Ebből még nem tudunk arra következtetni, hogy mi válthatta ki.

 2. Csakis a csaláncsípéshez hasonló bőrtüneteket nevezzük csalánkiütésnek, holott a bőrgyógyászok, már egy tűhegynyi piros foltra is használhatják az urtica kifejezést. A közös ezekben a kiütésekben, hogy viszkető, szúrós, égető érzést okoznak.

 3. A csalánkiütés egy egyszerű, nem súlyos betegség, ami hamar el is múlik. Ez sem feltétlenül igaz, sőt, van hogy nagyon sokáig elhúzódnak a kiütések, vagy a legrosszabb esetben, egy allergiás reakció során gégeödéma alakul ki, ami halált is okozhat. Nagyon fontos, hogy minden esetben forduljunk bőrgyógyászhoz tüneteinkkel.

Mik válthatják ki a csalánkiütést?

 1. Valamilyen allergiás reakció

Ebben az esetben a leginkább előforduló okok lehetnek:

 • valamilyen ételallergén

 • rovarcsípés

 • különböző gyógyszerek mellékhatása lehet

 • pollenek

 1. Autoimmun csalánkiütés

Nehéz felderíteni a kiváltó okot, további kivizsgálásokra van szükség. Leggyakrabban belgyógyászati, vagy hormonális problémára kell gondolni.

 1. Pseudoallergiás csalánkiütés

Ezeket okozhatják ízfokozók, ételfestékek, tartósítószerek, gyógyszerek, vagy akár magas hisztamin tartalmú ételek.

 1. Fertőzések okozta csalánkiütések

Bakteriális, virus, paraziták vagy gombás fertőzések is okozhatják. Lehet, hogy már rögtön a betegség ideje alatt jelentkeznek a kiütések, de van, hogy csak a betegség lezajlása után jelennek meg a bőrelváltozások.

 1. Fizikai okok miatt kialakult kiütések

Hideg vagy meleg által is kialakulhat, vagy csak a bőrfelszínt ért karcolás vagy benyomódás után is megjelenhetnek, csakúgy mint a bőrre helyezett anyaggal (pl. parfüm). A napfény is okozhatja, vagy akár a víz is.

 1. Veleszületett hajlam a kialakulására

Hogyan lehet kezelni a csalánkiütéseket?

Ha tudjuk a kiváltó okot, akkor annak a megszüntetésével. Ha nem tudjuk a kiváltó okot, akkor a tüneti kezelést kell megkezdeni az alábbi lehetőségekkel:

 • antihisztaminok

 • szteroidok

 • tonogén

Otthonra útravalóul azoknak akik hajlamosak a csalánkiütések kialakulására:

 • Kerüljék a szoros ruházat viselését

 • Ne aludjanak melegben

 • Válasszák a zuhanyzást a kádban ücsörgés helyett

 • Ha súlyosabbak a tüneteink, ne késlekedjünk és azonnal forduljunk szakemberhez.