Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.01.23

Milyen sírkő fajták közül lehet válogatni?

Elhunyt szeretteink számára mindannyian szeretnénk méltó emlékhelyet kialakítani. Napjainkban ugyan már egészen korszerű, néha formabontó megoldások is láthatóak a temetőkben, de a legtöbben még mindig a klasszikus egyszemélyes, dupla, vagy akár családi sírkövek mellett teszik le a voksot. Az urnasírok esetében használt sírkő típusok is elterjedtek, de a kriptás temetkezés is megtalálható napjaink kínálatában.

 

sirkokeszites.jpg

 

Nem csak az elrendezés alapján teszünk különbséget a sírkövek között, hanem azok alapanyagát illetően is. A sirkokeszites.com információi szerint a kétségkívül költséghatékony műkő mellett az exkluzív megjelenéssel bíró márvány és gránit is népszerűek az érdeklődők körében. Cikkünkben most sorra vesszük azokat az alapanyagokat, amelyek közül válogathatnak azok, akik szeretnének méltó emlékhelyet létrehozni szeretteik számára.

 

Műkő: impregnálással megőrizhető minősége

 

A műkő kifejezetten azok számára javasolt, akik költséghatékony megoldást szeretnének találni a sírkő készítésekor. Ugyan az idő vasfoga biztosan rányomja majd bélyegét az alapanyagra, de impregnálással megőrizhető annak minősége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb problémát a sírkövek esetében a beszivárgó nedvesség okozza. A cél tehát nem más, mint ennek megakadályozása. Az impregnálás során olyan védőréteg kerül az anyagra, amely lezárja a mikrosérüléseket, ezzel megakadályozva azt, hogy nedvesség kerüljön a kő belsejébe, rongálva annak alapanyagát.

 

Rusztikus hatás mészkővel

 

Nem csak a márvány és a gránit jelentette elegancia az, amit az érdeklődők keresni szoktak, hanem gyakran esik a választás a mészkő rusztikus jellegére is. Az egyszerűen megmunkálható anyagból különleges végeredmény születhet, amelyet borostyánnal, mohával kombinálva létrejöhet az a hatás, amit sokan csak rusztikusként jellemeznek, de mégis magán hordozza az örökérvényűség és az elmúlás kettősét. A kiváló fagytűrő képességgel rendelkező mészkő természetes összképet kelt.

 

A márvány újracsiszolható

 

A felújítási lehetőségek alapján a márvány is remek választásnak bizonyulhat, ugyanis csiszolással visszaadható annak természetes fénye. Erre általában 10-15 év után kerül sor, addig pedig kifogástalan állapotban szolgálja majd a márvány a síremlék exkluzív megjelenését. Az alapanyag bármilyen sír típus esetén remek választásnak bizonyul, ráadásul meleg hatást keltő végeredmény születhet felhasználásával.

 

Gránit, a sírkövek prémium kategóriája

 

Kevesen tudják, hogy a gránit vulkáni eredetű kőzet és időtálló minőségét éppen ennek is köszönheti. Kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak és egyúttal prémium kategóriás megjelenéssel bír. Tisztítása egyszerű, nincs szükség szakember közreműködésére, ez pedig korántsem elhanyagolható szempont. Ugyan a kezdetekkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, de mégis megéri a gránit exkluzivitása mellett letenni a voksot. Gránit sírkövek, egyedüli választékban találhatók a vállalkozás bemutató termében.

 

Temetkezés kriptában

 

Ha a kripta szót halljuk, akkor legtöbben azonnal az akár évszázados épületekre gondolunk. Ugyan ezek még mindig jelen vannak a lehetőségek között, de mégis többen választják inkább a szimpla vagy dupla sírkő alá kialakított kriptát. Az engedélyhez kötött kriptás temetkezés esetében egy alépítmény kerül kialakításra a földben, melyre egy felépítmény kerül egyéni igények szerint. Ez a megoldás családi temetkezés esetén is megfelelő megoldásnak bizonyulhat. Kriptás temetkezés esetén is változatos alapanyagok állnak rendelkezésre, melyek segítségével akár egészen különleges síremléket is készíttethetünk. Bővebb információ: Budapesti sírköves vállalkozásunknál.