Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.01.28

Milyen legyen a megfelelő szoftvergazdálkodás?

A szoftvergazdálkodás jelentőségét a mai piaci tendenciák ismeretében nem lehet elvitatni; a szoftverek gyártói és forgalmazói is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a licenc-auditokra, így egyre kevésbé éri meg ezen a területen ügyeskedni. Egyre több vállalat üti meg a bokáját, ami a piac többi szereplője számára is intő példával szolgálhat.

 

szoftvergazdalkodas.jpg

 

Különböző becslések láttak napvilágot arra vonatkozóan, Európa egyes országaiban milyen arányban vannak jelen az úgynevezett alullicencelt szoftverek. Talán nem meglepő, hogy a kontinens keleti felén arányaiban több probléma tapasztalható a licenc-megfelelőség terén, míg a nyugati országokban jelentősen kevesebb. A Business Software Alliance kutatása szolgáltat számszerű adatokat; az intézek adatai alapján a keleti országokban kétharmados, a nyugati országokban egyharmados az alullicencelt szoftverek aránya.

 

Mindezek adatok tükrében ki lehet jelenteni, hogy a kelet-európai országokban folytatott ellenőrzések során sokkal nagyobb valószínűséggel kerül sor büntetésre. A megfelelő szoftvergazdálkodás elengedhetetlen a büntetések elkerülése, illetve a jogszerű licenc-megfelelőség érdekében – hangsúlyozza az ipr.hu szakértője.

 

A megfelelő szoftvergazdálkodás, illetve a büntetések elkerülése több szempontból is komoly figyelmet érdemes. A leginkább kézzelfogható ok természetesen a büntetés általi veszteség elkerülése, de emellett az elszenvedett presztízsveszteség is komoly hátrányt okoznak. Minél nagyobb cégről beszélhetünk, annál kényesebb kérdéssé válhat a büntetés híre. A negatív megítélés magától értetődő módon a vásárlói kedv csökkenését vonja maga után, de ennél is nagyobb problémákat szülhet a partneri viszonyok megrendülése. A komoly stratégiai partnerek bizalmatlanabbá válhatnak egy olyan vállalattal szemben, amely szerződésszegésbe bonyolódhat a szoftvergyártókkal szemben.

 

A szakértő szerint nem kell minden vállalatot sóval felhinteni, ha elbukik egy-egy szoftverlicenc-auditon. Az esetek többségében nem szándékos csalás, hanem mulasztás áll a hibák hátterében. Sok esetben a nem megfelelően tájékoztatott munkavállalók követnek el olyan hibákat, amelyek esetlegesen büntetéshez vezetnek. A szoftverhasználat mindig magában hordozza a hiba lehetőségét, de kellő odafigyeléssel és jó szándékkal szinte biztosan megelőzhetők a büntetések.

 

A szoftvergazdálkodás komplex feladat - működtetéséhez az informatikai, számviteli és jogi vonatkozások és összefüggéseik pontos ismerete és átlátása szükséges. Egy vállalat szoftverhasználatában nemcsak az alullicencelés, hanem gyakran a túllicencelés, a kedvezőtlen beszerzés, a pontatlan nyilvántartás és még sok egyéb probléma egyszerre van jelen. Megfelelő tapasztalattal, szaktudással és a teljes SAM folyamatot lefedő szolgáltatással jelentős megtakarítások érhetők el a szoftvergazdálkodás révén.

 

Mit tehetünk a büntetés elkerülése érdekében?

 

A szakember azt ajánlja minden nagyobb vállalat számára, hogy ne csak az IT részleg legyen beavatott; minden olyan dolgozó legyen tisztában a licenc-megfelelőség fontosságával, aki valamilyen módon kapcsolatba kerülhet a szoftverekkel. Természetesen a vállalatirányítás ellenőrzése alatt kell tartsa a szoftvereket, így a hiba előfordulásának valószínűsége jelentősen csökkenthető.

Kiváló ötletnek bizonyulhat a belső ellenőrzés megszervezése, noha ez saját erőforrást, illetve esetenként külsős megbízást igényel. A módszer nagyszerű szolgálatot tehet a büntetések elkerülése érdekében, de mindehhez dedikált szoftverlicenc-menedzsment eszközre van szükség.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, ha valószínűsíthetően ellenőrzés következik, érdemes idejekorán szakmai segítséget hívni. Egy-egy szakértő bevonása komoly fejfájástól óvhatja meg a vállalat irányítását. Persze előfordul, hogy a segítség későn érkezik és már csak kármentésre van lehetőség; ha megtörténik a büntetés kilátásba helyezése, az esetben jogi segítségre van szükség. A büntetés „törlése” ugyan nem lehetséges, de megfelelő alkuval – a licencelési változatokat jól ismerő, felkészült szakemberek segítségével - csökkenthetők a veszteségek.