Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.02.24

Milyen a vállalkozói lét után újra alkalmazottá válni?

Úgy tartják, hogy Magyarország a vállalkozók országa. Kedveljük ezt a sok kihívással járó életstílust. De mi történik akkor, amikor a vállalkozók alkalmazottként kezdik újra?

Létezik egy mondás: soha nem késő újrakezdeni. Ez igaz arra az esetre is, ha egy ideig vállalkoztunk, majd úgy döntünk vagy úgy alakul, hogy ismét alkalmazottként fogunk dolgozni. A vállalkozó és az alkalmazott eltérő személyiségjegyeket hordoz, de ettől függetlenül is megteremthető az átjárás a két létforma között. Sőt, természetesnek kell kezelnünk, ha az élet úgy hozza vagy a körülmények ezt diktálják.

vallalkozas.jpg

A váltás megélése

Úgy tűnhet, alkalmazottból vállalkozóvá válni dicséretes, fordítva azonban már nem. Ez a nézőpont felületes megközelítés, hiszen mindkét oldal esetében megvan a folyamat háttér mechanizmusa. Mindenki más-más motivációval kezd neki az új kihívásnak.

Mindenki máshogy reagál az új élethelyzetekre. Ha a vállalkozói életmódról váltunk alkalmazotti pozícióba, a legjobban az számít, dolgoztunk-e már korábban is beosztottként. Volt vállalkozóként integrálódni az alkalmazottak sorába egy igen komplex folyamat. A legnagyobb hátráltató tényező a belső, negatív kudarcérzés lehet, ami a visszalépés miatt alakul ki.

A zökkenőmentes váltás érdekében elsősorban ezen a csalódáson kell túljutni. Ez nem bukás, egyszerűen csak véget ért egy korszak, ami nem volt fenntartható. Érdemes tapasztalatként, tanulságként visszatekinteni ezekre az évekre.

A folyamat

A belső béke után a potenciális munkáltatókkal kell farkasszemet néznünk. A korábbi tapasztalatokra vonatkozó kérdés, motivációnk átadása még nehézséget okozhat számunkra. Nehéz átlátni, kiemelni a releváns képességeinket.

Az alkalmazotti lét legnagyobb előnye a stabilitás, ami minden ember alapvető igénye. Nem szégyen, ha belátjuk, biztos pontra van szükségünk az életünkben. Nem akarunk már kockáztatni.

Legjobb, ha jövőbeli munkáltatónknak őszintén elmondjuk vállalkozásunk sikertelenségét. Ebben közrejátszhattak piaci tényezők is, de előfordulhat, hogy valahol mi hibáztunk. Érdemes végiggondolni, hogy mit lehetett volna másképp csinálni és erről beszámolni a leendő főnökünknek.

Az előnyök

Ez a váltás jól is elsülhet, ha sikerül bekerülnünk egy olyan munkakörnyezetbe, ahol a munka-magánélet egyensúly,  a dán HYGGE fenntartható.

Vállalkozóként kifejlődtek bizonyos készségeink, amiket a jövőben kamatoztatni tudunk. A legnagyobb erény az önállóság, de a felelősségtudat és megbízhatóság is fontos. Egy interjúhelyzetben nem a hibákat, hanem az abból levont tanulságokat kell felsorolni.

Előfordul, hogy a sikeres felvétel után félelmek jöhetnek elő a munkaidő beosztás és a másokkal való együttműködés kapcsán is. A munkaidőnek köszönhetően egy életritmus fog kialakulni, a csapatmunkából kifolyólag pedig nem csak a mi vállunkat fogják nyomni a terhek.

Ha új munkahelyre vágysz vagy úgy érzed vállalkozás helyett inkább keresnél egy biztos pontot, számtalan munkalehetőség közül válogathatsz a DreamJo.bs oldalán. A legtöbb esetben nem kapunk rögtön vezetői pozíciót, hanem beosztottként kell működnünk egy cégben. Ez esély arra, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek. Fejlődéssel a vezetői pozíció lehetősége is megnyílik, így már majdnem olyan lesz, mintha a saját cégünket irányítanánk.