Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.11.29

Mikor kezdjünk el élni – életkor és életmód negyven felett

A magyar lakosság élethossza és átlagéletkora is az európai trendeknek megfelelően egyre nő. Igaz, hogy az elméleti elvárásokat nem éri el, azonban a valós helyzet ritkán felel meg a számításoknak.
Egyszerűbben szólva valószínűleg hosszabb ideig fogunk élni, és már jelenleg is több az idősebb korosztályba tartozó, mind a fiatal. Ettől azonban nem kell azonnal a kardunkba dőlni. Persze jobb lenne, ha a lakosság fogyása helyett növekedésről kellene vitázni, azonban az utóbbi időben ebben is pozitív elmozdulásokat észlelünk.
Térjünk vissza az eredeti témához. A hosszabb élet nem csak közgazdasági és népességpolitikai kategória, hanem a mindennapjaink olyan része, amely mindannyiunk számára új lehetőségeket rejt.

 

hazaspar.jpg

 

A lehetőségeket tudni kell kiaknázni, és emellett jól kell tudni sáfárkodni velük. Magától értetődő koncepció, hogy a különböző  korosztályok más-más igényekkel rendelkeznek. Így van ez az egészségügy vonatkozásában is. A húszévesek más betegségekkel, más teljesítményelvárásokkal szembesülnek.

Nem szabad azonban csak azért kevesebbet elvárni magunktól, mert elértünk egy bizonyos életkort. Egy, a hetvenes években készült, Kanadában sugárzott reklám  szerint az átlag kanadai harmincéves fizikai teljesítménye egy szinten volt az átlag svéd hetvenévesével. A reklámokat nem kell túl komolyan venni, de ez egy igen megkapó vizuális reprezentációja volt annak, hogyan befolyásolja az életmód az élet minőségét. Egy brit valóságshowban pedig egy idősebb úr jobban vette a hadsereg alapkiképzésén az akadályokat, mint a szintén részt vevő fiatalok. A téma közös –sok függ tőlünk is, az életkor nem minden.

 

Mire érdemes leginkább figyelni, hogyan tudjuk leginkább kihasználni az életkorból adódó lehetőségeket?

 

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek  és az ezek szövődményeiből eredő elhalálozások a vezetők. Ezeknek a megelőzése és kifejlődésük után a kezelése nem annyira bonyolult, mint amilyennek tűnik. Nagyon egyszerű módszerekkel igen jó eredményeket lehet elérni. A rákos megbetegedéseket, amelyeket nehéz gyógyítani és igen megterhelőek a beteg számára, a második helyen állnak. Őket nehezebb megelőzni, mivel gyakorlatilag csak találgatni tudunk, mi okozza.
A sport, a megfelelő étkezés, a nemdohányzás, általában a mértéktartás általában jobb életminőséget eredményez. Általában, mivel a genetikai, és környezeti változókkal is számolni kell. Azonban ez mindenképpen jó alapot biztosít.

Az étkezésnek meg kell felelnie a felhasznált energiának. Napjainkban azonban sokan ülőfoglalkozást űznek, és ilyenkor a szellemi igénybevétel sokkal kifejezettebb, mint a fizikai. Ezek általában sok stresszel járnak, amelyet ritkán kezelünk jól. Leegyszerűsítve a fejlett világ túl sokat eszik, illetve túl sok nyugtatót szed. A sporttal megfelelő szinten lehet tartani a stresszt, illetve az energiafelhasználás is közelíteni fog az ideálishoz. Ha nem találunk a testalkatunknak és genetikai tulajdonságainknak megfelelő  sportot, vagy valamilyen okból nem tudunk elég időt szánni rá, akkor  ételkiegészítők segítségét is igénybe lehet venni.

 

A NuSkin például olyan márka, amely kész programokat is elkészített ilyen esetekre. Ezekben vannak csokoládéízű termékek, amelyek minimális energiabevitellel  csökkentik az édességek iránti vágyat. A programok vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyekkel a nem teljesen ideális életvitellel járó kockázatokat lehet csökkenteni.

Mindenki tisztában kell, hogy legyen azzal, hogy az ideális állapotokat nehéz még rövid ideig is tartani, azonban az egyensúlyra törekedni kell. Ne adjuk meg magunkat csak azért, mert a okmányainkban egy bizonyos évszám szerepel. Ha úgy érezzük, kibillentünk az egyensúlyból, ma már sokféle segítséget kaphatunk, észben kell tartani, hogy csodaszerek nem léteznek. Merjünk tehát ötvenes, hatvanas éveinkben, sőt e fölött is új dolgokat kipróbálni, és ne hagyjuk el magunkat. A lehetőség adott, a kérdés csupán az, hogy tudunk-e élni vele.