Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.11

Mikor cseréljük, illetve javítsuk a bejárati ajtót?

A bejárati ajtó a lakás vagy a ház egyik legfontosabb része, az a pont, amely összeköt minket a külvilággal, és ahol napi szinten közlekedünk. Mint minden sűrűn használt tárgy, az ajtó is idővel egyre inkább veszít a minőségéből, esztétikumából, és előbb-utóbb javításra vagy cserére szorul. Persze előfordulhat véletlen vagy szándékos rongálás is, amely gyors megoldást kíván. De pontosan mikor elegendő a javítás, illetve szükséges a csere? Mai cikkünkben ennek járunk utána.

 

Apróbb kellemetlenségek

 

Ha az ajtó szorul, nem záródik rendesen, esetleg nyikorog, az szerencsére még nem jelent nagy problémát. Persze mindenképp érdemes foglalkozni vele, hiszen nem csak bosszantó tud lenni, hanem például egy eldeformálódott, nem pontosan illeszkedő ajtó mellett rés marad, ami télen bizony a fűtésszámlára is rányomja a bélyegét. Hiszen a meleg kiszökik, a beáramló hideg miatt pedig több energiára lesz szükség a benti kellemes hőmérséklet megtartásához.

 

A sarkok és pántok szerencsére javíthatóak, állíthatóak, azonban ne kísérletezzünk vele saját magunk. Inkább hívjunk szakembert, aki megfelelő szerszámokkal és tapasztalattal hamar orvosolni tudja a problémánkat. Egyes típusok esetén utólagos erősítés vagy hőszigetelés is lehetséges, ehhez azonban szintén szakértőre van szükség, hiszen ő tudja pontosan felmérni, hogy milyen lehetőségeink vannak, illetve megéri-e javítani az ajtót, vagy ajánlott inkább lecserélni.

 

biztonsagi-ajto.jpg

 

Amikor már nagyobb a baj

 

Sajnos a műanyag ajtók idővel elveszítik merevségüket, a fából készült bejárati ajtók pedig a nedvesség hatására korhadásnak indulhatnak, ami nem csak esztétikai aggályokat vet fel, hanem a biztonságot is befolyásolja. Egy szerkezetileg sérült ajtót ugyanis könnyűszerrel be lehet törni, és ezáltal a hívatlan látogatók már zöld utat is kaptak ahhoz, hogy kiszolgálják magukat értékeinkből. 

 

A zár kérdése szintén nem elhanyagolható. Ha “csak” annyi a probléma, hogy elhagytuk a lakáskulcsunkat, akkor elegendő lehet egy zárcsere, ha viszont egy nap arra érkezünk haza, hogy a zárszerkezetet megrongálták, és egy betörő garázdálkodott nálunk, akkor már megfontolandó a teljes ajtó kicserélése, például egy Nívó Biztonsági Ajtóra.

 

Aki ugyanis egyszer sikerrel kirabolt minket, az lehet, hogy újra próbálkozni fog, hiszen már elsőre is “könnyű prédának” bizonyultunk számára. Ha a régi zárral sem volt gondja, akkor az újat is hamar kiiktatja majd, esetleg magát az ajtót rongálja meg. 

 

Ha viszont szeretnénk egy kissé letörni emberünk önbizalmát, akkor szereltessünk be biztonsági bejárati ajtót, amely masszív, erős anyagának köszönhetően gondoskodik arról, hogy senki olyan ne jusson be, akit nem látunk szívesen. 

 

A betörésmentes ajtók hamar elveszik az illetéktelen behatolók kedvét a próbálkozástól, és inkább gyorsan odébbállnak majd, mielőtt egy szemfüles szomszéd észrevenné, hogy rosszban sántikálnak.