Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.13

Miért van a 7 fokos szabály a téli gumiknál?

A biztonságos közlekedés érdekében az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere mellett nem mehetünk el. Nem véletlen hangsúlyozzák ennek fontosságát évről-évre a szakemberek, ugyanis míg a jó állapotban levő téli gumira számíthatunk a jeges, havas, latyakos körülmények között is, addig a nyári abronccsal ilyen esetekben maximum csak csúszkálhatunk az úttesten. De mégis mikor válik szükségessé a csere? Szentírás a 7 fokos szabály, vagy pusztán irányadó? Nézzük, milyen információkhoz jutott hozzá szakemberektől a gumiabroncsakciok.hu a téligumi használatával kapcsolatban!

 

teligumi.jpg

 

7 fok alatt az átlaghőmérséklet? Cseréljen azonnal!


A szakemberek azt szokták javasolni, hogy ha az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá süllyed, akkor mindenképpen célszerű a téli szettet felszereltetni. Ez azonban csak irányadó, hiszen ha valaki rendszeresen reggel, vagy az éjszakai órákban közlekedik, akkor számára akár korábban is javasolt lehet a csere. Ha szeretné elkerülni a szervizben a tömeget, akkor is célszerű lehet korábban felszereltetni a téli abroncsot. Persze nem hónapokkal korábban, hiszen annak a gumi kopása, a fogyasztás és a menetzaj láthatják kárát, de ajánlott ésszerűen gondolkodni, és előre tervezni a téli gépjárműhasználattal kapcsolatban is.

 

Eltérő anyagösszetétel és futófelület


Nem csak nevükben különbözik egymástól a téli és a nyári abroncs, hanem bizony olyan alapvető jellemzőkben, melyek rányomják bélyegüket a közlekedés biztonságára. A téli gumi szilika adalékanyagot tartalmaz, ez gondoskodik arról, hogy a gumi alacsony hőmérséklet esetén se váljon merevvé, és megőrizze rugalmasságát, valamint ennél fogva tapadási képességét. A nyári gumi kifejezetten rosszul teljesít a hideg aszfalton, és a csökkent tapadás miatt sokszor kiszámíthatatlan a velük való közlekedés.

Az anyagösszetétel mellett a futófelület kialakítása is merőben eltér a nyári változattól. A sűrű lamellák gondoskodnak a víz elvezetéséről és teszik lehetővé az aquaplaning elleni védelmet. A „vízen futás” jelenség hatására a gépjármű kormányozhatatlanná válna, ami könnyen balesetveszélyes szituációkat eredményezne. Hasonlóképp fontos szerep jut a mély bordázottságnak, ami szintén a tapadási képességet javítja.

 

Figyeljen a profilmélységre!


Nem elég csak téli gumit felszereltetni, de az sem mindegy, hogy milyen kopott az. Ha a négy millimétert elérte a profilmélység, akkor kár kísérleteznie a gumival, inkább javasolt az új szett beszerzése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy kopott téli gumi használatával a féktávolság akár duplájára is nőhet. Előzze meg az ebből eredő kockázatokat, és csak a megfelelő állapotban levő gumival guruljon az utakra! A futófelület egyenlőtlen kopása is figyelmet érdemel, mely sokszor a futómű beállítási hibáira utalhat.

 

Készítse fel gépjárművét a télre!


A gumicsere mellett természetesen egy sor olyan terület van, mely szerepet játszik a biztonságos téli közlekedésben. Az évszaknak megfelelő szélvédőmosó-folyadék, a megfelelő állapotú akkumulátor éppen úgy fontosak, mint a fékrendszer rendszeres átnézetése. A jégkaparó és a jégoldó spray kifejezetten jó szolgálatot tehetnek a reggeli induláskor, de hasznos az is, ha hosszabb út alkalmával egy termosznyi forró tea, és egy meleg pléd mindig van a kocsiban. Rendszeres alvázmosással megelőzhető a sós latyak okozta rozsdásodási folyamat, s így a gépjármű állagromlás nélkül vészelheti át a gyakran valóban kihívásokat tartogató téli hónapokat, és a zimankós idő jelentette megpróbáltatásokat.  További érdekes és hasznos információkat a téligumikról itt olvashat: http://gumiabroncsakciok.hu/