Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.04.16

Miért süssünk otthon? A házi cukrászkodás előnyei

A finom süteményeket mindenki szereti. Viszont az is tény, hogy a legízletesebbek általában mindig az édesanya, nagymama, nagynéni, szomszédasszony által, egyszóval a házilag készített sütemények. Vajon ez véletlen lenne? Aligha. Az otthon sütött remekműveknek ugyanis megvan az a sajátos bájuk, amit csak nagyon kevés cukrászdának sikerül leutánoznia. 

 

Ha pedig nem szeretnél mindig másokra várni, ha egy kis házi finomságra vágysz, akkor íme, adunk 3 okot arra, hogy miért érdemes megtanulnod otthon sütni. 

 

hazi-cukraszkodas.jpeg

 

Mindig tudod, mit tartalmaz az adott sütemény

 

A cukrászdai sütiknél általában csak az allergén anyagokat tüntetik fel, illetve hogy valamilyen “mentes” változattal van-e dolgod, de azt már nem fogod látni, hogy milyen márkájú, minőségű alapanyagokból mennyit használtak. 

 

Ellenben ha te magad állsz neki otthon sütni, akkor mindig tisztában leszel vele, hogy mi kerül bele a tésztába vagy a krémbe. És hidd el, hogy a végeredmény szempontjából cseppet sem mindegy, hogy például házi tojást, a nagymama lekvárját és valódi vaníliát használsz-e vagy csak ezeknek a “nagyüzemi” utánzatát. 

 

Illetve így az arányokkal is kedvedre játszadozhatsz, például készülhet a süti vékonyabb tésztával és több krémmel, ha neked úgy jobban ízlik, mint ahogy az eredeti receptben szerepel.

 

Igazi kreatív tevékenység, amivel tanulhatsz is

 

Senki nem kezd el rögtön dobostortákat gyártani, de ha sokat gyakorolsz, akkor te is egyre bonyolultabb és finomabb sütiket tudsz majd készíteni. Ha már tisztában vagy az alapokkal, akkor pedig szabadon engedheted a fantáziádat, és saját magad is kreálhatsz recepteket.

 

Változtass a hozzávalókon kedved szerint, kísérletezz új ízekkel, színekkel, formákkal! A sütés nagyon kreatív folyamat, főleg, ha a díszítésbe is belekóstolsz, és már nem csak az íz, hanem a kinézet is fontos. Persze mindehhez szükség van a megfelelő cukrászeszközökre is, melyeket beszerezhetsz a Gasztronagykertől. 

 

A tudásod pedig minden egyes süteménnyel csak gyarapodik, így a kész művek is egyre szebbek és finomabbak lesznek.

 

Gazdaságosabb, mint cukrászdából rendelni

 

Ha egy barátoddal sétálsz a városban, és néha elcsábulsz egy-egy cukrászda kirakata láttán, az még nem gond, na de egy komplett családi összejövetelt cukrászsüteményekkel lebonyolítani már igencsak drága mulatság. 

 

Főleg, hogy az olcsóbb sütik sajnos nem a legfinomabbak, hiszen bőven akad bennük adalékanyag, és nem magas minőségű alapanyagokkal dolgoznak. A kézműves vagy prémium termékek már sokkal ízletesebbek, viszont emiatt jóval drágábbak is. 

 

Ha viszont saját készítésű sütik kerülnek az asztalra, az sokkal pénztárcakímélőbb, hiszen csak az alapanyagokat kell megvenni - az időt és a tudást már te adod hozzá. Ugyanabból az összegből pedig jóval nagyobb mennyiség lesz, mintha úgy rendelnéd. Az pedig mindenki számára egyértelmű, hogy a finom házi süteményeknek természetesen nincsen párja.