Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.01.23

Miért nem jó a cukor a bőrnek?

A kristálycukorról már mindenki tudja, hogy káros a szervezetre nézve, vagyis nem egészséges a mértéktelen fogyasztása. Bár már egyre többször hallani, hogy a piedesztára állított barna, illetve nádcukor sem egészséges, sőt ugyanolyan, mint a sima kristálycukor, csak színezve. Állítólag, ugyanez vonatkozik a nyírfacukorra is, melynek valódiságát is szintén kétségbe vonják már a szakemberek.

 

bor-oregedes.jpg

 

Nem lehet tévedés, hogy a cukor nem tartozik a legnépszerűbb és legegészségesebb élelmiszerek közé, hiszen a túlzott fogyasztása nemcsak a szervezetre, hanem a bőrre is negatív hatással lehet.

Ezek közé tartoznak az alábbi tünetek, amik nemcsak a bőrt, de az egész szervezetet rombolják:

  • Csökkenti a sejtek élettartamát, aminek hatására a bőr fokozottabb mértékben öregszik

  • Terheli a májat, emiatt gyakran alakulnak ki bőrproblémák és bőrbetegségek, mint például az ekcémás, aknés, dermatitiszes bőr.

  • Gátolja az immunrendszer megfelelő működését, ezzel is segítve a különböző baktériumok megtelepedését és elszaporodását, illetve a betegségekre való fogékonyságot.

  • Hozzájárul az ekcémához, segíti a Candida, illetve a baktériumok szaporodását, melyek a pattanásos, aknés bőrért felelősek.

  • A sejtek lelassult működése és élettartama hozzájárul a ráncok kialakulásához, felgyorsítja a szervezet és főleg a bőr öregedési folyamatát.

  • Nagy szerepet játszik a rosacea kialakulásában, mivel negatív hatással van a hajszálerekre.

Az, hogy a kristálycukor nem túl egészséges, ma már senki előtt nem titok, de ebből kifolyólag az élelmiszer iparnak keresni kellett egy másik alternatívát, ami jelen esetben a barnacukor és a nádcukor volt. Később ezekről is hamar kiderült, hogy nem olyan egészségesek, mint ahogy azt elsőnek hittük, mivel a barna cukor szintén kristálycukor, csak melasz által színezett kivitelben.

Ezután került fókuszba a xilitnek hívott cukor, ami magyarul nyírfacukor. Ez alapvetően a nyírfa kérgéből kerül kivonásra. Mivel alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Ám itt érkezik a csavar a történetbe, hogy nincs annyi nyírfa a világon, ami a jelenlegi piaci igényt kiszolgálná, így lassan elkezdte átvenni a nyírfakéreg helyét a kukorica szára. Ezt természetesen nem verik nagy dobra a cégek, így a világ fogyasztja tovább nyírfacukorként a kukorica szárából lett édesítőt. Édesítő ereje egyébként megegyezik a cukoréval, túlzott fogyasztása viszont hashajtó hatású.

Igaz, még viszonylag újdonság, de máris megérkezett egy újabb egészségesnek mondott cukorfajta, alacsony glikémiás indexel. Ez a kókuszvirágcukor, aminek az alapanyaga a kókuszpálma virágjának a nektárja. Kivonata egy enyhén karamell ízű cukor, ami talán a legegészségesebb a jelenlegi cukorpiacon.

Mielőtt bármilyen cukros élelmiszert fogyasztanánk, mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a mértéktelen cukor fogyasztás mennyire káros a bőrünkre és az egész testünkre nézve.