Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.08.17

Miért ne indulj el utasbiztosítás nélkül nyaralni?

A nyaralást sokszor jó előre megtervezzük, akár már az előző nyár végén a következő utazás részletein gondolkodunk. Főként, ha családdal utazunk. Viszont bármennyire is szeretnénk, nem tudunk eléggé megtervezni mindent – bármikor jöhet váratlan esemény, egy baleset, vagy betegség, esetleg a bérelt autóval akadnak gondok, vagy a csomagunknak vész nyoma. Az utasbiztosításokat éppen ezeknek a problémáknak a megoldására, enyhítésére találták ki. Bár sok esetben a bankkártyánkhoz is tartozik utasbiztosítás, illetve rendelkezünk Európai Egészségbiztosítási kártyával, de ezek nem mindig nyújtanak kellő védelmet. Cikkünkben bemutatunk néhány olyan okot, amiért mindenképpen megéri utasbiztosítást kötni.

 

utasbiztositas.jpg

 

Felhőtlen pihenés helyett kórházi ellátás

 

Egy baleset vagy betegség sosem jön jókor, azonban sokkal nagyobb kellemetlenségekkel járhat, ha mindez nyaralás alatt történik, és nem feltétlenül azért, mert addig sem lehetünk a tengerparton. Sok országban igen nehéz az ügyintézés, illetve hatalmas költségeket róhat ránk egy-egy kórházi ellátás. Megfelelő utasbiztosítás nélkül egyes országokban akár milliós tétel is lehet egy komolyabb orvosi ellátás díja.

Fontos tudni, hogy a biztosításokkal ellentétben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kizárólag az általános sürgősségi ellátásokra vagyunk jogosultak, és ebben az esetben is előfordulhat, hogy a kórházi díj 15-20%-át ki kell fizetnünk.

Ezzel szemben az utasbiztosítás fedezheti baleset esetén a mentés költségeit, kórházi díjakat (kórházi napidíj, vizitdíj), szükség esetén a magánkórházi ellátást, minden szükséges gyógyszert és gyógyászati segédeszközöket, rokonok kiutaztatását, a hazaszállítást, a tolmács díját, baleseti halál, vagy rokkantság esetén pedig kártérítést biztosít.

 

Elvész a csomagunk vagy késik a repülőgép

 

Szomorú, amikor hiába várjuk a szalagon a saját csomagunkat, de az nem érkezik meg. Ilyen esetekre is jó megoldás olyan utasbiztosítást kötni mely a poggyászunkra is kiterjed. Igaz, helyben nem nagy segítség hiszen azonnal nem pótolja a dolgainkat, azonban később megtéríti az így felmerülő plusz költségeket. Egy amerikai napilap szerint 2015-ben 23 millió poggyász veszett el a világ repterein. A csomagok nagyobb része hosszabb-rövidebb idő után ugyan megkerül, de így is hihetetlenül nagy számmal állunk szemben.

Hasonlóan bosszantó, ha mi időben kint vagyunk a reptéren mégis órákat kell várnunk a beszállásig, netán szállás után is kell néznünk. Ilyenkor szintén mellettünk áll egy körültekintő utasbiztosítás, mely utólag térít minden többletköltséget, ami a repülő késéséből adódik. Azonban mindkét esetben vizsgáljuk meg a biztosítási szerződés részleteit, mert sok esetben szabnak meg a biztosítók maximum összeghatárt, illetve poggyászbiztosítás esetén előfordulhat, hogy egyes értékekre nem terjed ki a térítés.

 

Le kell mondanunk a már befizetett programról

 

Senki sem szeret ilyesmire készülni, de előfordulhat, hogy éppen a tevegelés, vagy akár a reptérre való indulás előtt lesz beteg valamelyik gyerek, vagy akár felnőtt, és nem tudunk elmenni az adott programra, netán a teljes utazást le kell mondanunk, pedig súlyos összegeket fizettünk ki előre a szállásra és utazásra is. Egy utasbiztosítás ilyen esetekben is a segítségünkre lehet. Ugyan a betegséget nem szünteti meg, de az előre befizetett összeget visszakaphatjuk. Mindez akkor is érvényes, ha repülőjegyről, vagy fel nem használt utazási napokról van szó, például előbb haza kell jönnünk, de már kifizettük a szállást a fennmaradó időre is. De a fel nem használt síbérlet, vagy az autóbérlés díját is visszakaphatjuk.

Javasoljuk, hogy utazás előtt nézd meg az Axa-assistance kínálatát, szükség esetén pedig kérd a segítségünket.