Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.29

Miért különleges a pécsi cirfandli?

Sokan nem is tudják, hogy a Mecsek déli lankáin található a híres, ám elég kis területen elhelyezkedő pécsi borvidék. Ennek egyik ízletes, fehérbornak tökéletes szőlőfajtáját szeretnénk bemutatni, a cirfandlit, ami egy Magyarországon ritkának számító fajta.

 

Az ebből készült fehérborok kínálatát megtalálhatják a Pannon Borbolt webáruházának virtuális polcain.

 

pannon-borok.jpg

 

A cirfandli története

 

Nem nevezhetjük hungarikumnak, hiszen nem egy Magyarországon őshonos fajtáról van szó. Betelepítése még az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető, mert bizony az osztrák földön ez a fajta kétszer akkora területen terem, mint itthon. A 19. századi nagy filoxéra járvány idején, mikor majdnem kipusztult a cirfandli is, nem lehetett kérdés a fajta újraélesztése. Köszönhető volt ez a kiváló desszertborának, amely méltán volt kedvelt és népszerű, már a korábbi évszázadban is.

 

A Mecsek déli lankáink, alig 20 hektáron termesztik. Kedveli a melegebb éghajlatot, a magas páratartalmat és a jó tápanyag-ellátású, jó vízgazdálkodású talajt. Késői érésű fajta, jó mustfokkal rendelkezik, sőt, késői szüretelésre is alkalmas, közepesen magas savai vannak. Vajon miért nem terjedt el jobban hazánkban? Erre a kérdésre konkrét választ senki nem tud mondani, csak találgathatunk. Valószínűleg nem annyira közismert a borfogyasztók körében. A megművelése is sokkal nehezebb, nem tartozik a gazdaságos fajták közé, ebből következik, hogy kevés borász ismerte fel a jó lehetőséget benne. Érzékeny, tömegtermelésbe nem volt vonható, ezért a szocializmus idején kiszorították azok a bőtermő fajták, amikkel lehetett számolni a tervgazdálkodások idején. A cirfandli ekkortájt megmaradt a hobbikertek keretein belül, majdnem eltűnt.

 

A rendszerváltás után a pécsi kutatóintézet terjesztett el egy, a rothadásnak jobban ellenálló, viszont termés biztosabb hozamú klónt. A pécsi borászok lelkiismeretesen élesztették fel a fajtát, ezért is beszélhetünk pécsi cirfandliról, de különlegessége ellenére, az elterjedését tekintve az ültetvények alig több, mint 5 %-án található meg napjainkban.

 

Megjelenési formája

 

Általában halvány, aranysárga színnel rendelkezik, ami persze függ az évjárattól és a kortól is. A megfelelő évjárat esetén az átlagnál jóval hajlamosabb az aszúsodásra. Továbbá arra is, hogy hosszas érlelés után egy igazi ízgazdag, virágos, valódi fűszeres illatú, viszonylag jó testes és legalább közepes savakkal gazdag édes bor készüljön belőle.

 

Termékek

 

A Pannon Borbolt borkínálatában, csakúgy, mint a Pécsi Borászok szortimentjében többféle cirfandli is elérhető. Nem túlzás azt állítani, hogy két ugyanolyan stílusú cirfandliból készült bor nem található. A pincészetek eltérő ízvilágú borokat kínálnak az édes desszertboron át a félédes fehérborig, de a száraz és testesebb cirfandli is megtalálható.

 

Mely pécsi borászok milyen kínálattal rukkoltak elő?

 

  • Eberhardt Pincészet: reduktív, friss ropogós cirfandli

  • Hárs Pincészet: félédes és édes bor

  • Lisicza Borház: száraz, de testesebb cirfandli

  • Planina Borház: száraz cirfandli

  • Szabó Zoltán: édes cirfandli

  • Belward: idén jött ki az első cirfandli náluk, száraz bort kóstolhatunk tőlük

 

Bárkitől is válasszunk cirfandliból készült bort, biztosak lehetünk abban, hogy egy igazi borkülönlegességhez lesz szerencsénk.