Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.07

Miért kezdett el a világ a 6G-ről beszélni, mikor még az 5G sincs teljesen bevezetve?

Mi is az 5G?

 

Az 5G (vagy teljes nevén az ötödik generációs mobilhálózat) közel sem új jelenség. Az első, korábbi 4G-s technológiánál jóval gyorsabb hálózat kifejlesztésére tett első kísérletek még a 2010-es évek első felében indultak, és legkorábban Dél-Korea kezdte aktívan használni az új technológiát, már 2019 áprilisában.
A 4G mobilhálózat utódjának szánt 5G sokkal gyorsabb adat-továbbításra, le- és feltöltési sebességekre ad lehetőséget a felhasználóknak, illetve a további adótornyok telepítésével, korábban nehezen elérhető, fejletlenebb régiók is bekapcsolhatóvá váltak a telekommunikációba.
De mit várhatunk az egyelőre csak ritkán hallott 6G-től?

 

5g.jpg


 

Az új technológia nagyobb sebességének előnyei

 

A 6G polgári alkalmazásai igen sokrétűek lehetnek. Miután sikerülne a hatodik generációs tornyok kiépítése, könnyen elérhetőek lennének a korábbinál sokkal nagyobb internetsebességek a mobiltelefonok esetében is. Olyan funkciók, amelyek eddig egy erős Wi-fi hálózat meglétét igényelték, ezentúl az utcán, vagy a buszon ülve is könnyen követhetőek lennének. Ha az Unibet oldalán akarjuk megtenni a fogadásainkat a holnap kezdődő sportmérkőzésre, vagy akár elmerülnénk az online kaszinó világában, elengedhetetlen a stabil, megfelelő gyorsaságú kapcsolat. Hiszen ki nem találkozott volna már azzal, amikor egy meccs fontos pillanatáról marad le, vagy rossz döntést hoz egy pókermeccsen, a szakadozó internetkapcsolat miatt (a lassú, hosszú töltési időket okozó hálózatról nem is beszélve). Az új technológiának köszönhetően elfelejtheti az ilyen dolgokat.

 

5G vs 6G

 

Annak ellenére, hogy még az 5G hálózat felépítése is folyamatban van, 2019. októbere óta Magyarországon is elérhető, a különböző telekommunikációs cégek kínálatában. Még jó pár évnek kell feltehetően eltelnie, hogy országunkban is elérjük a teljes lefedettséget, ami hozzájárulna a gyorsabb mobil internet sebességekhez, és az eddig kevés térerővel rendelkező elmaradottabb, vagy ritkán látogatottabb területek fejlesztéséhez.

Mi sem természetesebb azonban, hogy a kutatási és fejlesztési szektorban már elkezdődött a következő technológia (vagy jelen esetben a következő generáció) kifejlesztése. Már 2020-ban is akadtak olyan hírek, miszerint a japán Osaka University-n és a szingapúri Nanyang Technological University-n sikerült olyan chipet kifejleszteni, amely majd hasznos lehet a 6G-s technológia esetében.
Talán itt érdemes megjegyezni, hogy eddig egy olyan tudományosan hitelt érdemlő tanulmány sem született még, amely ezen technológia
egészségkárosító hatását bizonyítaná.

 

Mit hoz a jövő?

 

Egyelőre lehetetlen pontosan megmondani, hogy mit hoz a jövő a vezetéknélküli telekommunikáció esetében. Ahogy az országok infrastruktúrája exponenciálisan nő, feltehetőleg egyre nagyobb igény lesz a gyorsabbnál gyorsabb hálózatokra, a mobileszközök esetében is. Mivel ez az igény mind a felhasználók, mind pedig a cégek oldaláról fent fog állni, feltehetőleg jelentős forrásokat fektetnek majd be a technológia továbbfejlesztésére.
2020-ban már meg is alakult az úgynevezett „Next G Alliance” vagy magyarul „Következő Generáció Szövetség”, amely a 6G-s technológia kifejlesztésére és bevezetésére tett fogadalmat a következő évtizedben. A koalíció olyan neves tech óriásokat foglal magában, mint az Ericsson, a T-Mobile, a Microsoft, a Samsung, vagy a Verizon.

2020 novemberében a nyugati cégek 6G felé törekvésére válaszul a Kínai Népköztársaság is beszállt a hajszába, amikor Föld körüli pályára állította első olyan műholdját, amely kísérleti 6G-s technológiával van ellátva. A 12 egyéb műholddal karöltve, és a Hosszú Menetelés 6 hordozórakétával felbocsátott eszköz célja megállapítani a 6G-s adatközlés sikerességét az űrben fellelhető körülmények között.

A neves, Nature Electronics szaklapban megjelentek szerint könnyen lehet az is azonban, hogy az áttörést a hatodik generáció esetén a mesterséges intelligencia általi fejlesztések és optimalizációk hozzák majd meg.

 

Összefoglalva

  • Az 5 G nem új technológia

  • 2019 óta Magyarországon is elérhető

  • A 6G előnye a sportfogadásban

  • Sajnos a teljes lefedettség még évek kérdése

  • Jelentős külföldi 6G fejlesztések

  • Mit hozhat a jövő?