Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.26

Miért jó a zárt cellás szigetelés?

Első sorban a víz tökéletes szigetelése miatt, hiszen ki szeretne penészedő sarkokat, falakat a készülő otthonába? Nem békáknak készítjük a házunkat, hanem magunknak. Ráadásul a penész sok betegség melegágya is lehet, ami a tüdőnket illeti. A páradiffúziót azonban átengedi a zárt purhab szigetelés, és nem utolsó sorban a hőt viszont tökéletesen megtartja.

 

 

Célszerű meghatározni, hogy milyen épületről van szó, mert egy lakóház teljes szigeteléséhez elég 2-4 cm vastagságú hab kiszórása is, de ha többet szeretnénk, akkor több rétegben is fel lehet vinni a kívánt felületre.

 

 

Ha 8 cm-es vastagságot választunk, az már a passzív házakra jellemző. Érdemes a párakicsapódást is figyelembe venni. Ha túl vastag a szigetelés, akkor számolhatunk tető beázással sajnos. Érdemes tehát szakemberre bízni a purhab felvitelét. Ha a zárt purhab szigetelést választjuk érdemes zárt tetőszerkezetet is választani, mivel a víz utat fog magának találni befelé, ha nem a megfelelő vastagságú szigetelést alkalmazzuk. Márpedig az épületünk állagát csak úgy tudjuk megóvni, ha a víz nem jut be sehol.

 

 

Nyílt cellás purhab szigetelés

 

 

A szigetelőanyagot egy airless nevű speciális szórógéppel terítik a felületre. A szórópisztolyból a folyékony hab, 100-120 bar nyomással kerül a falakra, ahol rövid időn belül megszilárdul. Rétegenként 10-15 mm vastag hab szórható, a kellő vastagság azonban több réteg felhelyezésével érhető el.

 

 

A purhab vízszintes és függőleges felületekre is felteríthető, minden felületi ívet követ. Így ezzel az anyaggal hézag, toldás és hőhídmentes szigetelést kaphatunk. A felhordás gyors, és kellő munkával napi 500 négyzetméternyi szigetelés is megvalósítható 3 rétegben.

 

 

szigeteles.jpg

 

 

A purhab az építőiparban használt mindenfajta anyaghoz rendkívül jól tapad. Így a szigetelés betonon, cserépen, palán, téglán, bitumenen, gumilemezeken, fán, fémeken, vakolaton is alkalmazható. Nem kell viszont a régi szigetelést levennünk, a habréteg felszórása előtt csak víz, por, pókháló és zsírmentes felület előkészítésre van szükség, és a legkülönbözőbb anyagú falakra, tetőkre is kiszórható. A kiszórt anyag tűzvédelmi besorolása önkioltó szigetelő anyag, amely az építőiparban nagyon fontos és lényeges.

 

 

Mitől is véd a szigetelés?

 

 

Ennek a szigetelésnek az egyik legfőbb jó tulajdonsága az, hogy a rétegek közé fújt purhab minden egyes rést kitölt, így tökéletes szigetelést biztosít. Ez pedig nem csupán azért előnyös, mert ezzel rengeteg energiát, fűtést, és pénzt spórolhatunk meg, hanem emiatt a tökéletes szigetelés miatt sem bogarak, sem rágcsálók nem tudnak bejutni a házunkba. Így végre kizárhatjuk a hangyákat, a szúnyogokat is, ha teszünk az ablakainkra szúnyoghálót. Valamint az egerek és más kártevők sem találnak utat a padlásunkra, vagy a pincénkbe.

 

 

Sok családi házban és lakásban problémát okoz a penészedés. Az őszi-téli hónapokban, elengedhetetlen a fűtés, és ezért a fürdőszoba használata és a teregetés miatt dohossá, penészessé válhat otthonunk. Ez azért van, mert a kinti levegő megtelik párával, és ezek a párarészecskék a réseken keresztül a ház belsejébe jutnak. Azonban a purhab szigetelés két okból is hasznos lehet: szintetikus anyag, tehát semmiféle tápanyagot nem képez a gombák és élősködők számára, valamint a légmentesen záró anyag nem hagyja, hogy a meleg párás levegő a fal hidegebb részeivel érintkezzen.