Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.03.26

Miért fontos az esőérzékelő az automata öntözőrendszerekben?

Az automata öntözőrendszerek megváltoztatták a mindennapi életet, legalábbis ami a kertünk, veteményesünk öntözését illeti. Korábban hazaérve a fárasztó munkából még neki kellett állnunk a locsoláshoz, ami valljuk be, jó sok energiát és időt kivett az amúgy is fáradt testünkből!

esoerzekelo.jpg

Az automata öntözőrendszerek segítségével a növények locsolása kevés időt vesz igénybe, legfeljebb csak annyi a dolgunk, ha minden tökéletesen működik, hogy megálljunk egy pillanatra, és hallgassuk ahogy a berendezés vízzel árasztja el a kis kertünk kedves növényeit. De mi a helyzet, mikor az időjárás is kegyes, és esőt ígér?

Az esőérzékelő

Ha nem vagyunk otthon, mert jól megérdemelt nyári vakációnkat töltjük, a növények öntözése akkor sem áll meg, mert erről gondoskodik az automata öntözőberendezés. Kényelmes megoldás lehet beszerelni vagy beszereltetni egy esőérzékelő berendezést is, amivel nemcsak azt kerüljük el, hogy túlöntözzük a növényeinket, hanem jelentős mennyiségű vizet is megspórolunk, ha a locsolás leáll az eső érkeztével. Az automatikus leálláshoz az esővíznek el kell érnie egy bizonyos mennyiséget. Nem kell attól tartani, hogy a berendezés pár csepp eső után már leállítja az öntözést, hiszen be lehet úgy programozni, hogy összegyűljön egy bizonyos mennyiségű eső, aztán álljon meg az automatikus öntözés.

Praktikus és vízgazdaságos megoldás, hiszen nem öntözi túl a növényeket. Vízgazdaságos, mert nem fogja feleslegesen fogyasztani a vizet, mikor az eső is elvégzi azt a munkát, amit száraz időjárási körülmények között az automata öntözőrendszerünk. Így amikor huzamosabb ideig nem vagyunk otthon, nem kell megkérni a szomszédot, hogy figyelje, mikor gyülekeznek az esőfelhők, majd zárja el az öntözőberendezést, nehogy kár keletkezzen a növényeinkben. A növények megkapják a megfelelő mennyiségű vizet a programozott automatikának köszönhetően, és ettől még akkor sem esnek el, mikor esik az eső.

Az esőérzékelők típusai

Nem szükséges a kert legutolsó eldugott szegletébe kivezetni az esőérzékelős berendezést, hiszen már léteznek olyan innovatív megoldások, mint a vezeték nélküli jeladó, amit az esőérzékelők bizonyos típusaiba is beépítettek már. A wireless esőérzékelő tehát rádiójelekkel jelez az automata öntözésvezérlőnek, hogy nem kell elindítani, vagy épp meg kell állítani az öntözést. A kritérium csupán annyi, hogy a jeladót 150 méteres körzeten belül kell elhelyezni egy falon vagy a csatorna alatt vagy ahol épp lehetőség adódik a rögzítésére. Akad olyan esőérzékelő, ami azonnal leállítja az öntözést, amint esőt érzékel. Vannak továbbá olyan érzékelők, amik nemcsak az esőt, hanem a fagyot is érzékelik egyben.

Bármelyik típust is válasszuk, az esőérzékelő mindenképp hasznos kiegészítése lehet a kertünket vízzel ellátó automata öntözőrendszernek.

 


loading...