Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.11

Mennyi időt töltenek a gyerekek online?

Világunk óriásit változott az elmúlt 10-20-30 évben, köszönhetően az ugrásszerű technikai újításoknak, és az egyre nagyobb profitorientáltságnak, valamint az ezekből adódó, rohanó életvitelünknek. Mindez közvetetten igen nagy hatást gyakorol a gyerekek életére is. Gondolhatnánk, hogy ők „csak” gyerekek, nincsenek olyan kötelességeik, mindennapos gondjaik, mint a felnőtteknek, a „feladatuk” a játék és a fejlődés, a felcseperedés. Mégis, szüleik révén bizony befolyásolják az ő életüket, kialakuló szokásaikat, egészségüket és fejlődésüket is az említett tényezők!

 

gyerekek-internet.jpg

 

A kutatások eredményei

Az előző generációk gyermekei sokkal többet mozogtak és több időt töltöttek a szabadban, egymással való, közös játékkal, hiszen abban a korban még nem léteztek a ma meglévő technikai kütyük, a manapság közkedvelt játékok, melyek jórészt vagy a televízió, vagy a számítógép elé kötik őket, túlnyomórészt egymagukban, négy fal közé szorítva. A társaságot és a szabad levegős időtöltést igénylő játékok kezdenek háttérbe szorulni, és ez a negatív irányba növekvő tendencia sajnos a gyerekek egészségére egyértelműen negatív hatással van, melyen a szülők időhiánya sem segít.

 

A mai gyerekek zöme - a 14 év alatti célcsoportot tekintve több, mint 75 %-uk - hétköznaponta csak az óvoda vagy az iskola kertjében, udvarán tölti el a legtöbb időt a szabadban. Ezen felül, a hétvégéken elenyésző hányaduk - mindössze 37 % - játszik odakint, vagy kirándul szüleivel. Játszótérre pedig csak 22 % viszi a gyermekét, holott nagyon fontos lenne családerősítés szempontjából is a közösen eltöltött, ingergazdag idő. A kutatások azt is kimutatták, hogy a gyerekek hétköznap, átlagosan mindössze napi 2 órát töltenek valamilyen szabadidős tevékenységgel, hétvégén pedig ez az időtartam csupán 3 órát fed le. Különösen Budapesten és a nagyvárosokat érintően született ez az elkeserítő arány, 11 %-os eredménnyel.

 

A szabadlevegős időtöltés meghatározó jellege

 

Nem csak a gyerekek fejlődésére és lelki világára vannak nagy hatással a negatív irányba változott szokások, hanem egészségügyi szempontból is komoly következményei lehetnek rájuk nézve- írja a jateksziget.hu játékbolt blogoldala.

Gyerekként, a szabadban töltött időnek rengeteg pozitív hatása van, az immunrendszer erősödésén át az egészséges szocializálódásig. Nem mindegy tehát, hogyan és milyen minőségben töltik gyermekeink a szabadidejüket, és hogy mennyi idejük telik kinti játékkal. A szabadlevegőn való szaladgálás ugyanis kedélyjavító és önbizalom növelő hatású, emellett az efféle mozgás erősíti a csontozatot, az idegrendszert és elősegíti annak fejlődését, csökkenti az agresszió előfordulását, növeli a kíváncsiságot és kiegyensúlyozottabbá teszi a személyiséget. Ezen kívül a szabadtéri játékok javítják az önfegyelmet, csapatszellemet építenek, és fejlesztik a koncentrációt, illetve a problémamegoldó képességet is.

 

Ám amennyiben hiányzik a gyermekek életéből az elégséges idejű szabadtéri, és közösségi játék s mozgás, mindennek a negatív irányú változását tapasztalhatjuk. A gyerekek fegyelmezetlenebbé, gyakorta önmagukba fordulóvá, önbizalom hiányossá és letargiásokká válnak, előtérbe kerül náluk az agresszivitás több formája is, kevésbé tudják kontrollálni önmagukat, és az egészségi állapotuk is megsínyli a friss levegő- és mozgásszegény életmódot.

 

Hiába a felgyorsult élet, a gyerekek idegrendszeri fejlődése nem tudja azt egészségesen követni. Gyermekpszichológus szerint: „Szülőként fontos felismernünk, hogy nem elég a gyereket kiparancsolni a kertbe, minél több időt kell vele a szabadban aktív, közös játékkal tölteni.” - A szülőknek kell tehát példát mutatni gyermekeik számára, mivel azok többnyire visszatükrözik a szüleik, illetve az őket körülvevők jellemzőit, szokásait.

 


loading...