Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.08

Menekültek törtek ki a röszkei gyűjtőpontról, de megállították, buszokra rakták őket

Megállapodtak a rendőrökkel és buszokra szállnak a röszkei gyűjtőpontot kedden kora délután elhagyó migránsok - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A buszok közül kettő Kiskunhalasra, egy Békéscsabára szállítja őket. Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a migránsok kérésének megfelelően elkülönítve utaznak a szírek és az afgánok.

 

roszke-menekultek-kitortek-1.jpg

(Rendőrök feltartóztatják a Horgos-Szeged vasútvonalon Szeged-Kecskés közelében azokat a migránsokat, akik elhagyták a röszkei gyűjtőpontot 2015. szeptember 8-án délután. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

 

roszke-menekultek-kitortek-2.jpg

(Rendőrök autóbuszra szállítják azokat a feltartóztatott migránsokat, akik elhagyták a röszkei gyűjtőpontot 2015. szeptember 8-án délután. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

 

A migránsok a tárgyalások során azt mondták: már nem bíznak a rendőrökben, ezért az volt a kérésük, hogy mindegyik buszon tartson velük egy-egy újságíró.
A rendőrök Szeged határában állították meg azokat a migránsokat, akik kedden kora délután hagyták el a röszkei gyűjtőpontot. Mintegy száz rendőr tartóztatta föl Szeged-Kecskésnél egy vasúti átjáróban a csoportot, amelynek tagjai körülbelül tíz kilométert gyalogoltak a sínek mentén.

Az embereket leültették a földre a sínek mellett és a sínekre, ami nem jelent veszélyt, mert Szeged és Röszke között leállították a vonatközlekedést; az intézkedés a Mávinform közlése szerint egy szerelvényt érint. A rendőrök vizet és ennivalót vittek a várakozóknak.

Migránsok egy csoportja kedden kora délután hagyta el a röszkei Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot. A mintegy 100-150 bevándorló a rendőrségi sorfalat áttörve a szántóföldön keresztül az 5-ös út felé szaladt, voltak közöttük kisgyerekes családok is. A rendőrök követték őket, nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be sem könnygázt, sem pedig gumibotot. A csoport ezután a Horgos-Szeged vasútvonal mentén haladt Szeged felé. MTI