Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.23

Membrános adagolószivattyú működési elve

Az ipar bármely területén használható adagolószivattyú kiválasztásához minden feltétel adott a Monojet Kft. oldalán, amin keresztül meg is vásárolhatjuk a szivattyút. A precíz adagolás és tartós kivitelezés jellemzi a cég leginkább forgalmazott SEKO adagolószivattyúit és a DEBEM pneumatikus membránszivattyúit.

Válasszuk ki a megvásárolni kívánt szivattyú típusát, amit meghatároz a szállítási teljesítmény, valamint a felhasználási területen átáramló közeg alapján tudunk választani szivattyú adagolófejet, hajtóművet és tömítést is (hogy milyen anyagból készüljön) a szivattyúhoz. A membránszivattyúk folyadékoldali alkatrészei szabadon variálhatók, attól függően, hogy milyen közeghez szeretnénk felhasználni.

 

 

adagoloszivattyu.jpg

 

A membrános adagolószivattyú

 

A szivattyú a folyadék, illetve zagy szállítására szolgáló gép. Ennek egyik fajtája membrános adagolószivattyú, amelynél a légmentesen zárt adagolóegységek és a tartós anyagból felépült szerkezet együtt biztosítja, a problémamentes működést, melyek szinte minden folyadékhoz, vegyszerhez használhatók. A membrán minőségének köszönhető, hogy nem igényel különösebb karbantartást. Alacsony működési költséggel bír, ugyanakkor egyszerű a kezelhetősége. Kompakt formájának köszönhetően súlya csekély, de magas minőségi anyagoknak köszönhetően hosszú az életciklusa. Robbanásveszélyes környezetben is használható, ATEX minősítéssel rendelkezik.

 

Szállítási teljesítményére jellemző, hogy állandó, vagy fokozat szerint szabályozható. Manuális teljesítményt lehet szabályozni a lökethosszal (kézi tekerővel). Az automatikus szállítási- teljesítmény szabályozás analóg mód, vagy digitális módon történhet, meghatározott jel segítségével.

 

A membrán adagolószivattyú alkalmazási területei

 

Agresszív folyadékok, koptató, vagyis szemcsés folyadékok, viszkózus folyadékok, gyúlékony folyadékok, egyéb mérgező folyadékok. Alkalmazzák az élelmiszeriparban, gyógyszeriparban, kőolaj és földgáz feldolgozó üzemekben, a kozmetikumok gyártó üzemekben.

 

Hogyan tudjuk, hogy megfelelő-e a membrános adagolószivattyú?

 

Van négy lépés, mielőtt végleg megvásárolnánk egy adagolószivattyút, ezeket érdemes végiggondolni. Tudjuk-e a szállítási teljesítményt? Milyen lesz az ellennyomás? Milyen lesz a szállítási teljesítmény liter/óra egységben mérve? Milyen iparág, vagy üzemi egységben kerül majd felhasználásra? Milyen lesz a szállítandó anyag viszkozitása? Minden tekintetben egyéni igényekre szabva lehet összeállítani, a megfelelő alkatrészek segítségével.

 

Milyen kivitelben érhetőek el?

 

Egymembrános szivattyú vagy dupla membrános szivattyú létezik. A kettő különbsége, hogy míg a dupla membrános adagolószivattyúnál a folyadék nem érintkezik magával a membránnal, ezáltal hosszabb élettartammal rendelkezik, addig az egymembrános adagolószivattyú mechanikusan működtetett munkamembránja közvetlenül érintkezik az adagolandó közeggel. Gondoljuk át, ha vegyi anyagokkal dolgozunk, mely kivitel lesz biztonságosabb?

 

Amennyiben kérdés merül fel, vegye fel bátran a kapcsolatot a Monojet Kft. munkatársaival elérhetőségeik bármelyikén, szívesen válaszolnak minden kérdésre.